Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Conferinţă de toamnă cu preoţii la Braşov
Conferinţele de toamnă cu tema "125 de ani de Autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române", la care au participat preoţii din parohiile din Arhiepiscopia Sibiului, s-au încheiat joi, 4 noiembrie, prin ultima întâlnire de acest fel organizată la Braşov pentru preoţii din trei protopopiate.
La Biserica "Sfântul Nicolae" din Scheii Braşovului a avut loc joi, 4 noiembrie, conferinţa de toamnă cu preoţii din protopopiatele Braşov, Bran-Zărneşti şi Săcele. La conferinţă s-a dezbătut a doua parte a temei anuale, şi anume "125 de ani de Autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române". Întâlnirea a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, alături de care s-au aflat protopopul de Braşov, părintele Zenovie Moşoiu, protopopul de Bran-Zărneşti, părintele Gheorghe Colţea, şi protopopul de Săcele, părintele Dănuţ Benga. Tema conferinţei a fost dezbătută din trei perspective: istorică, canonic-dogmatică şi liturgică, iar fiecare protopopiat a desemnat un preot care să prezinte un referat. Conferinţa a fost deschisă de cuvântul IPS Laurenţiu, care a explicat rostul conferinţelor preoţeşti şi a anunţat tema care se va dezbate anul viitor. "Este absolut necesar ca întreaga preoţime să fie ancorată şi antrenată continuu în cercetarea teologică, pastoral-misionară şi canonică în egală măsură. Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a hotărât ca în fiecare an să avem o temă de meditaţie. Anul acesta este dedicat Crezului Ortodox şi Autocefaliei româneşti şi au apărut foarte multe cărţi pe această temă. Anul viitor este închinat familiei şi vom trata două din marile Sfinte Taine legate de familie: Botezul şi Cununia. Toată lumea se va îndrepta spre aceste lucruri. Cu toţii ne vom reaminti toate cunoştinţele teologice şi vom încerca să facem ceva în acest domeniu, fiind conştienţi de importanţa extraordinară pe care o au Botezul şi Cununia acum, când familia se află în mare criză", a spus Părintele Mitropolit. Viaţa bisericească După prezentarea referatelor, câţiva dintre participanţi au adresat întrebări referitoare la cele expuse sau au contribuit cu informaţii preţioase la tema discutată. În cadrul aceleiaşi conferinţe s-au discutat diverse probleme legate de viaţa bisericească din Arhiepiscopia Sibiului, relaţiile de colaborare şi ajutorare între parohii, precum şi despre ultimele detalii referitoare la construirea Catedralei Neamului. "Preoţii au fost atinşi sensibil de dorinţa tuturor credincioşilor din Biserica noastră de a se construi această catedrală care va fi un simbol al credinţei şi neamului nostru", a explicat IPS Laurenţiu. De asemenea, au fost luate hotărâri pentru dinamizarea şi menţinerea la parametrii înalţi a tuturor activităţilor bisericeşti din zonă. Conferinţa de la Braşov a încheiat şirul întâlnirilor de toamnă cu preoţii din Arhiepiscopia Sibiului.