Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Conferinţă dedicată apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului
La Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii „Înălţarea Sfintei Cruci”-Caraiman, Buşteni, a avut loc ieri, 10 mai, Conferinţa „Speranţă întru credinţă”, organizată de Penitenciarul Ploieşti în colaborare cu Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a citit mesajul Patriarhului României, intitulat „Lumina credinţei lor jertfelnice a biruit întunericul regimului ateu”.
Conferinţa „Speranţă întru credinţă” a avut ca scop comemorarea apărătorilor Ortodoxiei în timpul regimului comunist, precum şi menţinerea vie a memoriei celor care au contribuit, prin sacrificiul lor, la păstrarea valorilor şi tradiţiilor creştine ortodoxe în ţara noastră. Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată în biserica Mănăstirii „Înălţarea Sfintei Cruci” din Caraiman de un sobor de preoţi slujitori în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi cu slujba Parastasului pentru mărturisitorii Ortodoxiei în temniţele comuniste. „Astfel de manifestări sunt importante, pentru că în felul acesta se vede cât de bine a fost primită în societatea românească decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a declara 2017 «Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română». Spre bucuria noastră, vedem că multe instituţii au organizat astfel de manifestări până la ora aceasta şi ele sunt necesare, pentru a nu se uita eroismul şi fidelitatea unei generaţii întregi, din anii ‘50, ‘60, ‘70, dar şi până la prăbuşirea comunismului în ţara noastră, a unei generaţii căreia, aşa cum spune şi titlul conferinţei de astăzi, credinţa le-a menţinut în suflet speranţa că în cele din urmă vor fi biruitori”, ne-a declarat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
Obiectivele specifice ale conferinţei au fost conştientizarea importanţei sacrificiului apărătorilor Ortodoxiei în păstrarea valorilor creştin-ortodoxe din România; regăsirea identităţii creştin-ortodoxe; diversificarea şi extinderea reţelei de suport social prin stabilirea de contacte şi încheierea de colaborări cu instituţii care pot oferi susţinere persoanelor aflate în detenţie; sensibilizarea opiniei publice cu privire la problematica sistemului penitenciar şi creşterea eficienţei intervenţiei recuperative derulate de specialiştii unităţilor de detenţie, printr-un efort concertat atât din partea acestora, cât şi a colaboratorilor externi. „Pentru noi este un eveniment inedit, un eveniment pe care l-am planificat de mai mult timp, mai ales că Sfântul Sinod a declarat anul 2017 ca an al apărătorilor credinţei ortodoxe în timpul comunismului. Pentru sistemul penitenciar, conferinţa de astăzi reprezintă un moment de readucere aminte a tuturor jertfelor care au fost depuse în numele credinţei”, ne-a spus subcomisar de penitenciare Magdalena Toma, director adjunct al Penitenciarului Ploieşti. La eveniment au mai fost prezenţi: Ioana Mădălina Lupea, prefectul judeţului Prahova; pr. prof. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu; arhim. David Petrovici, stareţul Mănăstirii Caraiman; pr. coord. Florin Smarandi - Administraţia Naţională a Penitenciarelor.