Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Conferinţă despre personalitatea episcopului Veniamin Nistor
În Sala de festivităţi "Episcop Elie Miron Cristea" a Episcopiei Caransebeşului, s-a desfăşurat miercuri, 16 noiembrie, conferinţa pastoral-misionară de toamnă a preoţilor din Protopopiatul Oraviţa.
La orele dimineţii, preoţii din Protopopiatul Oraviţa au participat la Sfânta Liturghie, în Catedrala episcopală "Învierea Domnului" şi Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" din Caransebeş, săvârşită de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului. Bucuria duhovnicească a acestei zile a fost sporită şi prin faptul că în cadrul Sfintei Liturghii toţi preoţii din Protopopiatul Oraviţa prezenţi s-au împărtăşind cu Trupul şi Sângele Domnului. La finalul Sfintei Liturghii, în prezenţa preoţilor şi a autorităţilor locale, a fost sfinţită şi montată noua cruce de pe cupola centrală a Catedralei episcopale. În a doua parte a zilei, în Sala de festivităţi "Episcop Elie Miron Cristea" a Episcopiei Caransebeşului, s-a desfăşurat conferinţa preoţească de toamnă a Protopopiatului Oraviţa în cadrul căreia părintele consilier cultural Daniel Alic a citit referatul cu tema viaţa şi activitatea episcopului Veniamin Nistor. Anul 2011 este închinat în Episcopia Caransebeşului episcopului martir Veniamin Nistor, anul acesta împlinindu-se 70 de ani de la instalarea episcopului Veniam Nistor în scaunul chiriarhal din cetatea de pe Timiş şi Sebeş. "Preoţii s-au arătat foarte interesaţi de această temă" "Ne bucurăm foarte mult că la începutul Postului Naşterii Domnului suntem cu toţi preoţii din Protopopiatul Oraviţa la conferinţa preoţească din semestrul al II-lea din acest an. Tema dezbătută în cadrul conferinţei preoţeşti a fost personalitatea episcopului martir Veniamin Nistor, viaţa şi activitatea lui ca episcop la Caransebeş 1941-1949. Preoţii s-au arătat foarte interesaţi de această temă, mai ales pentru că am vorbit despre unul dintre arhipăstorii Episcopiei Caransebeşului care a suferit foarte mult pentru că, în 1949, Eparhia Caransebeşului a fost în mod abuziv desfiinţată de regimul comunist. La orele dimineţii am slujit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală "Învierea Domnului" din Caransebeş şi ne-am împărtăşit cu toţii în cadrul acesteia. Este un eveniment destul de important pentru că o dată pe an credem că este bine să avem cu toţi preoţii din eparhie această comuniune euharistică. La finalul Sfintei Liturghii, chiar astăzi, de ziua Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei, am înălţat pe turla principală a catedralei noastre episcopale, crucea confecţionată din tablă de inox aurită, după ce în prealabil a fost binecuvântată şi sfinţită. Am statornicit acest obicei, ca prima conferinţă să fie ţinută la protopopiat, iar a doua conferinţă, conferinţa de toamnă să fie ţinută întotdeauna la episcopie, la Caransebeş, după ce împreună săvârşim Sfânta Liturghie", ne-a mărturisit Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului. Conferinţa preoţilor din Protopopiatul Oraviţa a deschis seria conferinţelor pastoral-misionare de toamnă din Episcopia Caransebeşului, urmând ca în zilele următoare şi celelalte trei protopopiate să se întrunească la sediul Episcopiei Caransebeşului.