De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferinţă despre Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe în Protopopiatul Bran Zărneşti
Vineri, 2 decembrie 2016, preoţii din Protopopiatul Bran‑Zărneşti, având binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, s‑au întrunit în Biserica „Sfântul Nicolae” din Râşnov pentru a audia o conferinţă tematică susţinută de părintele profesor universitar dr. Viorel Ioniţă. Întrunirea, care a fost convocată şi organizată prin implicarea părintelui Gheorghe Colţea, protopopul locului, a avut rolul de a limpezi, explica şi fixa în mod coerent şi corect hotărârile cu caracter pastoral‑misionar care au fost luate la Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, întrunit în acest an în insula Creta.
Preoţii din Ţara Bîrsei şi din Ţinutul Branului s‑au bucurat să asculte o prezentare lămuritoare, pe teme actuale care frământă viaţa bisericească, expusă magistral de unul dintre cei mai valoroşi teologi ai Ortodoxiei româneşti contemporane. Bucuria aceasta a fost înmulţită şi de faptul că părintele profesor Viorel Ioniţă este născut şi crescut în Ţara Bârsei, în localitatea Dumbrăviţa din judeţul Braşov, comună de care ţine şi satul Vlădeni, care a dăruit Ortodoxiei universale pe marele teolog Dumitru Stăniloae. Informaţiile lămuritoare transmise preoţilor participanţi au avut darul de a limpezi tema, deoarece veneau direct de la sursă, conferenţiarul fiind un participant foarte activ, din partea Sfintei noastre Biserici, la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod.
La conferinţa preoţească de la Râşnov au participat şi câţiva preoţi din Protopopiatul Braşov, însoţiţi de părintele protopop Dănuţ Benga. Întrunirea preoţească a dat prilejul participanţilor să săvârșească o rugăciune de mulţumire pentru darurile pe care Bunul Dumnezeu le‑a revărsat asupra neamului românesc în cei 98 de ani de istorie care s‑au scurs de la Marea Unire.
La încheierea conferinţei, părintele protopop Gheorghe Colţea a mulţumit preoţilor participanţi şi părintelui profesor Viorel Ioniţă pentru bucuria de a fi poposit, ca învăţător, în ţinuturile natale. De asemenea, în numele preoţilor din protoierie a exprimat ataşamentul faţă de învăţătura curată şi mântuitoare a Sfintei Biserici şi dorinţa de a rămâne uniţi, sub ascultarea Părinţilor canonici, în vremuri în care doar solidaritatea poate ajuta Sfânta Biserică şi neamul românesc, pentru a face faţă valurilor unei societăţi contemporane foarte frământate.