În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Conferinţă duhovnicească la Oborul Vechi
Preoţi şi credincioşi bucureşteni au participat miercuri, 12 octombrie, la o conferinţă duhovnicească, în biserica Parohiei „Sfinții Ioachim şi Ana” - Oborul Vechi, Protoieria Sector 2 Capitală. Invitat a fost părintele Nicolae Tănase de la Parohia Valea Plopului, iar tema meditaţiei duhovniceşti a fost „Şi a făcut Dumnezeu pe om... bărbat şi femeie” (Facere 1, 27).
Taina Cununiei, naşterea şi creşterea pruncilor, progresul duhovnicesc şi păstrarea echilibrului în familie, necesitatea întăririi în credinţă a tinerilor în faţa provocărilor societăţii contemporane au fost doar câteva dintre temele discutate în cadrul întâlnirii duhovniceşti. În faţa schimbărilor de mentalitate, mai ales a tinerilor, părintele Nicolae Tănase a subliniat importantul rol pe care-l au preoţii în a dărui acestora „hrana” de care au nevoie, întrucât „ceea ce le oferim azi tinerilor, aceea vom avea poimâine”. În acest context, părintele Tănase a precizat că, în mărturisirea credinţei, nu este nevoie de ieşiri în stradă, de multe predici şi alte răspunsuri ale Bisericii, ci de rugăciune. „Noi trebuie să facem cu totul altceva. Acestea ar fi lucruri obişnuite. Întrebarea noastră este: cum ne adâncim în rugăciune? Cum să facem predici după puterile omeneşti? Cum să ajungem la Sfânta Împărtăşanie, la rugăciunea inimii? De toate acestea ar trebui să se ocupe preoţii, nu de mustrări continue asupra unui popor cu pretenţii, care a ştiut ce să facă cu botezul lui şi cum să preţuiască sângele lui Hristos. Avem conştiinţa că suntem de 2.000 de ani creştini, dar este o umilire acum când vedem că numai 4,3% merg la biserică constant”, a spus părintele Nicolae Tănase.
Invitatul serii duhovniceşti a vorbit şi despre avorturi. Deşi s-a redus numărul zilnic al avorturilor chirurgicale de la 1.000 la 400, numărul avorturilor hormonale s-a triplat. De asemenea, părintele Tănase a vorbit şi despre puţinele naşteri din rândul tinerilor, amintind şi factorii care au cauzat acestea. „Cine e de vină? Eu, ca preot, ca tată, ca bunic, ca unchi. Noi suntem vinovaţi! Noi nu îndemnăm, noi nu ajutăm pe copiii şi nepoţii noştri, pe vecina noastră ca să meargă un pic mai bine cu familia. Să ne preocupăm măcar o oră de copilaş, ca să răsufle puţin mama şi să prefere în continuare să nască copii. Noi suntem aceia care ne vom învârti în mormânt când România nu va mai fi locuită de români”, a precizat pr. Tănase.
La finalul conferinţei, părintele Philippe Calès, de la Parohia ortodoxă română „Sfânta Cruce” din Brest, Franţa, apropiat al părintelui Tănase, a vorbit despre „transfuzia de Ortodoxie în Occident”. Conferinţa a fost precedată de slujba Acatistului Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, săvârşită de un sobor de preoţi din Protoieria Sector 2 Capitală. Cu acest prilej, părintele Ciprian Georgian Tudor de la Parohia Oborul Vechi, preşedinte LTCOR Sector 2, a organizat o colectă, constând în jucării, rechizite, articole vestimentare şi alimente pentru copiii şi familiile găzduite în Centrul social de la Valea Screzii.