Sub genericul „Hristos se naşte, slăviţi‑L”, duminică, 15 decembrie, în Sala Mare a Palatului Culturii „Theodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin, a avut loc tradiționalul concert de colinde susținut
Conferință duhovnicească susținută de Mitropolitul Banatului la Timișoara
Joi, 18 aprilie, Academia Română - filiala Timișoara împreună cu Mitropolia Banatului și cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala „Valeriu Braniște”-Timiș, au organizat conferința cu tema „Judecata Nevinovatului din Nazaret”, susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.
Tema propusă a stârnit interesul iubitorilor de spiritualitate, așa încât aula forului academic timișorean a devenit neîncăpătoare.
Academicieni și cercetători, studenți și preoți, jurnaliști și istorici, oameni de cultură și credincioși dornici să audă cuvântul chiriarhului despre evenimentele comemorate în Săptămâna Pătimirilor au participat la o adevărată lecție de istorie biblică și laică, de exegeză și de jurisprudență, încadrată în contextul lumii iudaice și greco-romane antice.
Conferința a debutat cu un recital de cântări prepascale susținut de corul Facultății de Teologie din Timișoara. După cuvântul de deschidere rostit de conf. dr. Ioan David, directorul Bibliotecii locale a Academiei Române, acad. Dan Dubină, președintele filialei din Timișoara a instituției, a punctat câteva aspecte legate de judecata Mântuitorului și a adresat cuvinte de aleasă mulțumire Părintelui Mitropolit Ioan pentru bunăvoința de a susține această conferință, informează site-ul mitropolia-banatului.ro.
„Să nu judecăm imediat și să dăm verdicte; mai întâi să-i ajutăm și apoi să-i judecăm pe oameni”, a spus ierarhul, subliniind rolul paradoxal al tâlharului care L-a apărat pe Iisus, în contrast cu cei considerați atunci oameni drepți. „Să nu ne judecăm semenii prea repede, la prima vedere, și să fim mai îngăduitori cu toți că, iată, dintre toți cei care erau atunci în Ierusalim, un tâlhar L-a apărat pe Domnul Hristos. Putem învăța, așadar, și de la oamenii cu mai puțină școală, dar cu o anumită înțelepciune dăruită de Dumnezeu”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.