Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Conferinţă în cadrul proiectului „Împărtăşirea din Cuvânt“
Marţi, 11 martie 2014, Frăţia Ortodoxă a Tinerilor Giroveni a organizat în Şcoala Gimnazială „Prof. Gheorghe Dumitreasa“ din Girov conferinţa semestrială de primăvară. Tema „Împărtăşirea din Cuvânt“ a fost susţinută de părintele Dorin Ploscaru de la parohia Vaduri 2, Protopopiatul Piatra Neamţ, un vechi prieten şi colaborator al parohiei Conţeşti.
Parte a proiectului misionar-filantropic cu acelaşi nume, implementat de parohia Conţeşti, conferinţa a debutat cu o scurtă motivare a organizării ei, cu prezentarea invitatului şi rugăciunea. În expunerea sa, părintele Dorin Ploscaru a vorbit copiilor despre asocierea Cuvântului cu numele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, despre valoarea cuvântului ca mod de exprimare şi despre importanţa lecturii în cotidian: „Puterea cuvântului stă în forţa aceea pe care Dumnezeu o are de a întrupa. Dumnezeu nu vorbeşte vorbe, Dumnezeu vorbeşte cu putere, cu putere creatoare. Atunci când ne împărtăşim cu Sfântul Trup şi Scumpul Sânge în biserici, noi ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Domnului şi în acelaşi timp şi din Cuvânt, din puterea pe care o are Cuvântul în viaţa noastră. Atunci când ascultăm o predică, în inimile noastre intră frumuseţea cuvântului, intră bucuria împărtăşirii din Cuvânt. Când îţi susţii prietenul şi îl îmbărbătezi cu vorbele tale sincere şi încărcate de rugăciune pentru împlinirea binelui, demonstrezi solidaritate, un sentiment, o trăire revelată de cuvânt. Cuvântul devine şi mobilul exprimării dorinţei irepresibile de împărtăşire a unei cărţi prietenilor, pentru că ai descoperit un nou mod de a fi, un mod de a gândi şi de a înţelege. Există astfel un câştig al lecturii în planul exprimării coerente şi chiar în plan sentimental. Însă, în momentul când nu citesc, pierd stima de sine, prietenii dragi - cărţile, şansa de a avea o meserie sau buna cunoaştere a unei limbi străine“.
A fost prezentat şi un scurt moment poetic prin citirea unor poezii din cartea părintelui Dorin Ploscaru, „Peştele pe uscat“, o antologie de poeme publicată în 2012 la Editura Doxologia, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Teofan.
Înainte de final au fost prezentate câteva apariţii editoriale recente. S-au recomandat două titluri ale părintelui Arsenie Papacioc, anume „Despre Spovedanie şi Împărtăşanie“ şi „Despre post şi rugăciune“, ediţii îngrijite de părintele Benedict Stancu şi tipărite în 2013, cât şi „Ziarul Lumina“, în ale cărui pagini se regăsesc şi acţiunile comune ale parohiei Conţeşti şi ale Şcolii Gimnaziale „Prof. Gheorghe Dumitreasa“ Girov.
În cadrul evenimentului a fost organizat şi un târg de icoane şi cărţi bisericeşti donate de parohia Conţeşti şi de partenerii de proiect, banii obţinuţi urmând a fi oferiţi copiilor beneficiari ai proiectului.