Miercuri, 29 ianuarie, în sala de festivităţi a Centrului eparhial din Timişoara a avut loc conferinţa cu tema „Trăirea euharistică în gândirea Sfinţilor Trei Ierarhi. Perspective morale“, susţinută de pr. prof. univ. dr. Ştefan Iloaie, profesor la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.
La conferinţă au participat Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, alături de care s-au aflat consilieri de la Centrul eparhial, precum şi elevi de la clasele teologice ale Liceului Pedagogic „Carmen Sylva“ din Timişoara, studenţi şi profesori de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara.
În deschiderea evenimentului, pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar, profesor la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara, a sintetizat pentru cei prezenţi câteva aspecte importante legate de viaţa şi activitatea Sfinţilor Trei Ierarhi: „Omagiem pe dascălii de teologie dintr-o perspectivă întreită, întâi de toate pentru contribuţia lor excepţională la afirmarea teologiei creştine într-un context cultural nu tocmai prietenos. În al doilea rând, importanţa lor este majoră în ceea ce priveşte afirmarea stilului de viaţă creştin, iar în al treilea rând, importanţa celor trei mari dascăli ai Bisericii se leagă de perspectiva pe care au adus-o la nivelul cunoaşterii teologice, apropiind-o de ceea ce noi numim astăzi cercetarea ştiinţifică de ultim nivel“.
Taina euharistică reprezintă taina unităţii Bisericii prin care se afirmă prezenţa de nedespărţit a Mântuitorului Iisus Hristos în viaţa eclesială, principiu pe care cei trei mari dascăli l-au explicat coerent prin tot ceea ce au scris. „Sfinţii Trei Ierarhi s-au dedicat într-o bună măsură tratării subiectului «trăirea euharistică», aceasta pentru că şi atunci, ca şi acum, pentru orice creştin realitatea consumării Trupului şi Sângelui Mântuitorului este una care, pe de o parte, ne obligă la o pregătire deosebită, iar pe de altă parte, ne obligă la o continuare şi o înălţare a trăirii noastre în Hristos. Felul în care Sfinţii Trei Ierarhi se referă la realitatea euharistică, la realitatea Trupului şi a Sângelui Mântuitorului accentuează că Hristos Domnul este Cel cu care ne împărtăşim. Ei afirmă că «Trupul şi Sângele lui Hristos, cele pe care le mâncăm, nu sunt altceva decât Hristos Însuşi», ceea ce înseamnă că trupul nostru devine Hristos. O atenţie deosebită este acordată felului în care ne apropiem de Sfânta Euharistie şi de Sfintele Taine. Din această perspectivă este nevoie de o adevărată evlavie euharistică, de o pregătire de dinainte de euharistie, dar şi de continuarea acestei pregătiri după împărtăşire. Sfinţii Trei Ierarhi s-au ocupat de felul în care credinciosul nu doar că trăieşte doar câteva zile sau săptămâni atent la sine, ci cum trebuie să trăiască acesta permanent. Trăirea euharistică este o chemare permanentă, o realitate, dar înainte de toate este o responsabilitate a noastră faţă de Dumnezeu, faţă de lumea în care trăim, pentru că în această lume, printr-o trăire euharistică şi printr-o evlavie euharistică dedicate şi bine făcute, putem să schimbăm lumea aşa cum Însuşi Domnul doreşte“, a precizat părintele Ştefan Iloaie.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest, în colaborare cu Arhiepiscopia Timişoarei, cu prilejul cinstirii Sfinţilor Trei Ierarhi, ocrotitorii învăţământului teologic.