Conferinţa internaţională „Poate Teologia Ortodoxă să fie contextuală? Abordări concrete din Tradiţia ortodoxă“ avut loc între 23-28 mai, la Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat în parteneriat de Academia de Studii Teologice Volos, Institutul Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale şi Inter-religioase Cluj-Napoca, Centrul de Studii Creştin Ortodoxe al Universităţii Fordham, New York, Departamentul de Teologie Ortodoxă de la Universitatea din Münster, Centrul Cultural Creştin al Institutului pentru Studii Culturale şi ale Creştinismului din Belgrad, Institutul Teologic Biblic „Sfântul Andrei“ din Moscova şi Forumul European al Şcolilor teologice din Bruxelles. Au participat ca parteneri la organziare şi Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca (UBB). Conferinţa a fost finanţată de Secretariatul de Stat pentru Culte, primăria municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj şi de diferite mănăstiri şi companii.
Deschiderea evenimentului a avut loc joi, 23 mai, în Aula „Jean Monnet“ a Facultăţii de Studii Europene din Cluj Napoca, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul a evidenţiat că Iisus Hristos este singura salvare pentru criza din prezent.
„Unei lumi care se găseşte în criză, din punct de vedere economic, nu îi poate da o şansă decât El, Iisus Hristos. În spatele crizei economice se află o gravă criză spirituală. Voi face o paralelă plecând de la o realitate contextuală. Anul acesta a fost dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, pentru că se împlinesc 1700 de ani de la edictul de la Milano. Sfântul Împărat Constantin a fost contextual în vremurile lui, inteligenţa sau, poate, revelaţia de sus, i-a descoperit că şansa viitorului este creştinismul“, a spus IPS Mitropolit Andrei care a adăugat că staful Uniunii Europene ar putea descoperi, printr-o bună judecată, că şansa este aceeaşi, dar în alt context. „Revin la afirmaţia Sfântului Apostol Pavel, «Iisus Hristos este ieri şi azi şi în veci acelaşi»“, a spus IPS Mitropolit Andrei. În cadrul conferinţei au fost abordate abordate teme de actualitate, precum ecologie, drepturile omului, criza economică, artă, literatură, educaţie etc. (Andreea Pâgleşan)