La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Conferinţă pastoral-misionară în Protoieria Râmnicu Vâlcea
În Sala de conferinţe „Iosif Episcopul“ a Aşezământului pastoral-cultural „Sfântul Ierarh Calinic“ din incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului s-au desfăşurat luni, 3 iunie, lucrările primei conferinţe pastoral-misionare de primăvară din Arhiepiscopia Râmnicului, dedicată Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care a reunit preoţii din Protopopiatul Râmnicu Vâlcea. Lucrările conferinţei au fost precedate de săvârşirea în Catedrala arhiepiscopală a unui Te Deum de către un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Înalt Preasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. După slujbă, întâlnirea a continuat în Sala „Iosif Episcopul“ din cadrul Aşezământului pastoral-cultural „Sfântul Ierarh Calinic“, sub preşedinţia IPS Gherasim, care a ţinut un scurt cuvânt de învăţătură.
În prima parte a conferinţei au fost prezentate mai multe prelegeri pe tema „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena - promotori ai libertăţii religioase şi susţinători ai Bisericii“. În acest sens, pr. Dumitru Ciobotea de la Parohia Gâltofani a vorbit despre „Importanţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena pentru viaţa Bisericii“, pr. Florin Ciutescu de la Parohia Budeşti a dezbătut „Actualitatea politicii religioase, sociale, legislative şi social-filantropice a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena pentru viaţa lumii contemporane“, iar pr. Florea Ciurci-Florea de la Parohia Cocoru a tratat „Evlavia şi cinstirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de către Biserică“. Lucrările preoţilor referenţi au avut un caracter ştiinţific, evidenţiind cunoştinţele teologice ale acestora, dar şi experienţa lor parohială.
În partea a doua a întâlnirii au fost analizate problemele curente ale activităţii pastoral-misionare şi administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Protopopiatului Râmnicu Vâlcea, insistându-se asupra intensificării activităţii social-filantropice şi dezvoltarea activităţilor tradiţionale cultural-educative pentru atragerea şi formarea copiilor şi a tinerilor în spiritul creştin ortodox.