„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Conferinţă preoţească de toamnă la Alba-Iulia
În Aula Mare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, s-a desfăşurat, ieri, prima conferinţă pastoral-misionară din această toamnă, eveniment care i-a adus împreună pe preoţii şi reprezentaţii aşezămintelor monahale din protopopiatele Alba Iulia şi Sebeş. Tema abordată în cadrul conferinţei a fost „Duhovnicia şi Cultura - temelii pentru o slujire sacerdotală dinamică şi rodnică“.
Prima conferinţă pastoral-misionară din această toamnă din Arhiepiscopia Alba Iuliei a debutat cu o slujbă de Te-Deum, urmată de lucrările propriu-zise ale conferinţei, prezidate de Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.
A doua conferinţa semestrială din acest an a abordat o temă de actualitate: „Duhovnicia şi Cultura - temelii pentru o slujire sacerdotală dinamică şi rodnică“, prin care s-a adus în discuţie necesitatea pregătirii continue a preoţilor pentru misiunea de o importanţă majoră pe care o au de îndeplinit din încredinţarea Arhiereului Hristos în lumea contemporană.
În cadrul prelegerii a fost recapitulată pregătirea duhovnicească a sfinţilor slujitori prin rugăciune - ozonul vieţii interioare - şi spovedanie - reaşezarea în sfinţenia baptismală -, dar şi necesitatea lecturilor duhovniceşti, a angajamentului moral total şi a cultivării relaţiilor sufleteşti cu oamenii duhovniceşti.
Totodată s-a insistat asupra pregătirii culturale neîncetate a păstorului sufletesc prin lecturi diverse, prin actualizarea cunoştinţelor din domeniul psihologiei şi pedagogiei, prin perfecţionarea continuă în cadrul cursurilor pentru obţinerea gradelor profesionale şi prin participarea la diferite evenimente culturale din comunitate.
Conform Statutului de Organizare şi Funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, la nivelul întregii ţări, în fiecare an se organizează două conferinţe preoţeşti semestriale, în cadrul cărora sunt tratate atât teme elaborate şi propuse de Sfântul Sinod, cât şi subiecte stringente pentru eficientizarea misiunii pastoral-misionare şi progresul duhovnicesc al preoţilor şi credincioşilor, conform reprezentanţilor Arhiepiscopiei Alba Iuliei.