La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Conferinţa preoţească de toamnă la Arad
Joi, 2 octombrie, s-au desfăşurat lucrările conferinţei de toamnă a preoţilor din cadrul Protopopiatului Arad, al Arhiepiscopiei Aradului, în Aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad. Acestea au avut loc în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, chiriarhul locului. După oficierea slujbei de Te Deum, pr. Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, a deschis sesiunea cu evocarea amintirii vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu.
În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a marcat câteva aspecte legate de personalitatea Mitropolitului Nicolae, „ca unul care şi-a pus pecetea sa proprie asupra unei pagini de istorie nu numai pentru Banat, ci chiar pentru întreaga ţară. Amintesc aici şi legătura personală, de suflet, care a existat între noi, mulţi dintre cei de aici fiind legaţi duhovniceşte de cel plecat acum dintre noi. Vă mulţumesc pentru această frumoasă deschidere şi ne rugăm Domnului Dumnezeu ca să-i facă odihnă în Împărăţia Sa şi să-i dea buni urmaşi“. În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a oferit o sinteză istorică bogată, referitoare la tematica generală dedicată Sfinţilor Brâncoveni, amintind de lucrările tipărite în vremea acestui domnitor, „adevărat ctitor de cultură românească, unele dintre acestea fiind acum retipărite de Sfânta Patriarhie“. În plus, faţă de această contribuţie, au fost amintite contextul politic al vremii şi lupta pentru unitate a lui Vodă Brâncoveanu, acestea având reverberaţii până în zilele noastre, la nivel european. La final, IPS Timotei a mulţumit Patriarhiei Române, care a instituit Ordinul „Constantin Brâncoveanu“ pentru preoţi şi mireni pentru Arhiepiscopia Aradului. A urmat la cuvânt arhim. conf. dr. Teofan Mada, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Aradului. Acesta a arătat că „întotdeauna comemorarea înseamnă actualizare. Ne aducem aminte de faptul că ambele personalităţi evocate de chiriarhul nostru au avut în comun dragostea lor faţă de cultură. Tocmai de aceea, aceste valenţe au fost evidenţiate în eparhia noastră prin mai multe acţiuni ce s-au desfăşurat pe parcursul acestui an. Toate arată implicarea noastră în proiectele Patriarhiei Române“. Conferinţa principală, cu tema „Sfinţii Martiri Brâncoveni, model de jertfă prin suferinţă“, a fost prezentată de pr. dr. Vasile Cucu, fiind structurată în trei capitole distincte. Primele două au avut darul de a trasa liniile directoare ale politicii strategice, cele culturale şi bisericeşti, ale domniei lui Brâncoveanu. În capitolul final, referentul a descris, cu date concrete, acţiunile şi proiectele sociale actuale de la nivelul Patriarhiei Române. Printre coreferenţi s-au numărat mai mulţi preoţi: pr. Vasile Chindriş, pr. Aurel Mager, pr. Dan Marius Braiţ, pr. Bocşa Radu, pr. Vasile Pop, pr. Traian Moţiu, pr. Ştefan Păcurar. De asemenea, au luat cuvântul pr. prof. univ dr. Cristinel Ioja, preşedintele Senatului Universităţii „Aurel Vlaicu“, şi pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultăţii de Teologie „Ilarion Felea“.
Aspectele administrative dezbătute în cadrul conferinţei
În partea a doua a conferinţei, la aspectele administrative, pr. Mihai Blaj, consilierul economic al arhiepiscopiei, a chemat pe preacucernicii preoţi la o „unitate de familie, aşa cum a fost vizibilă acum, prin faptul că referenţii s-au completat între ei. Tocmai de aceea vă invit să ne manifestăm ca atare“. Totodată a subliniat faptul că „în misiunea noastră trebuie să implicăm copiii prin activarea centrelor culturale, având în vedere contextul prozelitist sectar“. Alte aspecte discutate au vizat: sprijinirea colportajului; contribuţiile de la diferite instituţii locale sau guvernamentale care trebuie bine evidenţiate în acte şi în lucrările reale efectuate; prin noua lege a cimitirelor se propun păstrarea şi crearea de noi cimitire în proprietatea parohiilor. De asemenea, au fost citite numele noilor preoţi instituiţi în Protopopiatul Arad de curând, fiind pomenit pr. Ionel Goronea, care a trecut la cele veşnice. Apoi, pr. Gabriel Mariş, consilierul social, a mulţumit preoţilor pentru implicarea în colectele organizate, aceştia fiind invitaţi să propună credincioşilor, celor care doresc să beneficieze de serviciile sociale, să apeleze la centrele medicale şi sociale ale arhiepiscopiei, care sunt disponibile cu personal specializat. La final, arhim. Teofan Mada a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru prezenţă, înălţând o rugăciune către Arhiereul Hristos pentru sănătatea, paza şi sporul Arhipăstorului Aradului.