De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferință preoțească la Palatul Patriarhiei
Clericii din cele şase protopopiate ale Capitalei și din județul Ilfov, preoții de caritate, din instituțiile de învățământ, de la cimitire și din cadrul MAI și MApN au participat luni, 14 mai, la Conferința pastoral-misionară de primăvară cu tema „2018 - Anul omagial al unității de credință și de neam”. Întâlnirea desfășurată în Aula „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Conferința pastoral-misionară a fost precedată de Sfânta Liturghie şi de slujba de Te Deum, oficiate în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Sesiunea conferinței a fost deschisă prin intonarea troparului „Hristos a înviat”, după care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat începerea lucrărilor propriu-zise ale conferinței, a prezentat programul întâlnirii și a rostit cuvântul de deschidre intitulat „2018 – Anul omagial al unității de credință și de neam”. În continuare a urmat prezentarea celor trei referate, sub formă de rezumat.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a prezentat referatul „Contribuția Bisericii la promovarea conștiinței naționale a poporului român și la făurirea statului român unitar modern”. Preasfinţia Sa a subliniat faptul că anul 1918 reprezintă încununarea victorioasă a unui lung şir de aşteptări şi de lupte, de sacrificii şi de osteneli pentru împlinirea unui crez, a unui ideal - desăvârşirea statului naţional unitar. Această necontenită lucrare a început odată cu procesul etnogenezei noastre sau al formării ca popor nou în istorie acum două milenii şi a fost împlinită de Biserica Ortodoxă, Biserica neamului nostru. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a evidenţiat că „credinţa creştină primită din predica Sfinţilor Apostoli Andrei şi Filip a devenit factorul identitar şi fortăreaţa nebiruită a acestei noi realităţi: poporul străromân şi român”. În continuarea prelegerii, Preasfinţia Sa a subliniat că „matricea spiritului românesc a dăinuit, în pofida încercărilor la care românii au fost supuşi. Oamenii şi mărfurile, cărţile şi ideile au circulat în tot spaţiul românesc, unitar prin geneza şi structura lui”.
În finalul cuvântului, PS Varlaam Ploieşteanul a întârit ideea că „printre fruntaşii luptei pentru Marea Unire s-au aflat ierarhi, preoţi, profesori de teologie, călugări, fii de preoţi, personalităţi cu studii teologice, atât în Basarabia, cât şi în Bucovina, în Transilvania şi Banat, care vor fi evocaţi pe parcursul întregului an şi în anii următori dedicaţi Centenarului”.
Părintele lector dr. Petre Sperlea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a vorbit celor prezenți despre „cele mai emblematice biserici din Arhiepiscopia Bucureștilor zidite în perioada 1918-2018”. Părintele profesor dr. Mihail-Simion Săsăujan, consilier eparhial la Sectorul cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a prezentat „cele mai semnificative instituții educaționale din Arhiepiscopia Bucureștilor edificate în perioada 1918-2018”.
La finalul prezentărilor a avut loc vizionarea filmului documentar dedicat Centenarului Marii Uniri, intitulat „Unitatea de neam şi de credinţă a românilor”, realizat de TRINITAS TV.
La finalul conferinței, fiecare cleric a primit, în Sala „Europa Christiana”, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, volumele: „Uniți în cuget și în simțiri. Unitatea de credință și de neam. Studii și articole”, Editura BASILICA, 2018; „Florilegiu patristic despre unitatea de credință”, Editura Cuvântul Vieții, 2018; „Sfântul Ioan Gură de Aur, despre patimi și virtuți”, Editura Cuvântul Vieții, București, 2017.