Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Conferinţă preoţească la Şcheii Braşovului
Preoţii din Protopopiatele Braşov, Bran-Zărneşti şi Săcele au participat ieri, 4 iunie, la conferinţa de primăvară închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Lucrările conferinţei au avut loc în Biserica „Sfântul Nicolae“ din Şcheii Braşovului, sub preşedinţia Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Conferinţele preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Sibiului au continuat marţi, 4 iunie, la Braşov, după ce, la Sibiu, s-a deschis cu o zi înainte, şirul de întâlniri dedicate Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Alături de IPS Mitropolit Laurenţiu, în prezidiu s-au aflat protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, protopopul de Bran-Zărneşti, Gheorghe Colţea, protopopul de Săcele, Sorin Şerban, pr. prof. Vasile Oltean, directorul Muzeului Prima Şcoală Românească din Şcheii Braşovului şi Lidia Popiţa-Stoicescu, soţia regretatului istoric Nicolae Stoicescu.
Cele trei referate ale conferinţei despre Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi despre Edictul de la Mediolan din 313, au fost susţinute de pr. Horia Ranga, de la Parohia Craiter-Braşov, de pr. Sebastian Dumitru Aslău de la Parohia Lunca Câlnicului, Protopopiatul Săcele, şi respectiv, de Bogdan Petecilă de la Parohia Fundata, Protopiatul Bran-Zărneşti.
Lansare de carte
În cadrul întâlnirii, s-a prezentat preoţilor braşoveni lucrarea în două volume a lui Nicolae Stoicescu, „Repertoriul bibliografic al localităţilor şi monumentelor din Transilvania“, apărută la Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului, sub îngrijirea IPS Mitropolit Laurenţiu şi a pr. prof. Vasile Oltean. Lucrarea este o adevărată enciclopedie despre istoria comunităţilor, a lăcaşurilor de cult şi a vieţii bisericeşti din această parte a ţării. „Lucrarea a fost editată de noi, dar cu o contribuţie deosebită a părintelui profesor Vasile Oltean, care a reuşit să adauge elemente moderne lucrării istoricului Nicolae Stoicescu. Dacă ar mai fi trăit, cu siguranţă autorul ar fi adăugat aceste elemente, pe care am fost obligaţi să le găsim, mai ales acele referinţe din mediul electronic, privind monumentele din Transilvania“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Pr. prof. Vasile Oltean a prezentat lucrarea lui Nicolae Stoicescu, primul ministru al cultelor după 1989, amintind contextul în care l-a cunoscut. „În perioada comunistă, marele cărturar Nicolae Stoicescu venea cu delegaţii la muzeul din Şcheii Braşovului şi intra, apoi, în biserică, unde lăsa pentru preot un pomelnic. A iubit mult Ortodoxia, iar confirmarea a venit în momentul în care a fost numit ministru al cultelor. A ştiut cum să apere şi să sprijine Biserica noastră. Vuia în sângele său sentimentul naţional“, a subliniat pr. Vasile Oltean.
Lidia Popiţa-Stoicescu a mulţumit IPS Mitropolit Laurenţiu şi pr. Vasile Oltean pentru iniţiativa de a scoate la lumină munca uriaşă a celui ce a fost un iubitor de neam şi de Biserică.