În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Conferință preoțească la Vălenii de Munte
Preoții din protoieriile Vălenii de Munte și Câmpina, din Arhiepiscopia Bucureștilor, s-au reunit ieri în cadrul conferinței semestriale de toamnă cu tema Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și a Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.
Întâlnirea a început cu oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Vălenii de Munte. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către părintele Dumitru Ștefănescu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de preoți. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Ștefanache Popescu” al Protoieriei Vălenii de Munte.
În continuare, susținerea referatelor pe tema anului omagial 2017 a avut loc la Centrul cultural din Vălenii de Munte. În deschiderea prezentării referatelor, părintele consilier Dumitru Ștefănescu a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriah Daniel, intitulat „2017 – Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.”
În cadrul conferinței a fost citit referatul părintelui conf. dr. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, iar părintele Nicolae Bordașiu a povestit participanților experiențele trăite în temnițele comuniste.
Părintele Holbea, în referatul său, „Dimensiunea spirituală a rezistenței ortodoxe în timpul regimului comunist”, a arătat că „Biserica Ortodoxă Română a resimțit din plin suferințele credincioșilor, întocmai trupului care simte orice atingere adusă unui mădular de-al său”. Părintele Nicolae Bordașiu, prin prezența sa, a întărit faptul că este o mărturie vie din partea miilor de preoți care au suferit în închisoare.
Părintele protoiereu Mihail Peneș a subliniat că esența evanghelică a mărturisitorilor din timpul comunismului o regăsim în celebra dorință testamentară a lui Mircea Vulcănescu; „Să nu ne răzbunați.”
La finalul conferinței, preoții participanți au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel câte 2 DVD-uri. De asemenea, Patriarhul României a dăruit fiecărei parohii un set de cărți. (Pr. Marian Văduva)