Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Conferinţa preoţilor de caritate din Bucureşti
Preoţii de caritate din unităţile spitaliceşti şi instituţiile de asistenţă socială din Bucureşti s-au întrunit luni, 10 iunie 2013, în sesiune de lucru, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce“ din cadrul Mănăstirii Caraiman, Buşteni, judeţul Prahova. Tema întâlnirii a fost „Prozelitismul sectar în unităţile spitaliceşti din România“.
Libertatea de exprimare şi cea religioasă de după momentul 1989 au determinat un fenomen de proliferare, prin care mai multe culte sau asociaţii religioase au fost recunoscute. Desigur, odată cu apariţia acestora pe pământul românesc, şi metodele de prozelitism au fost din ce în ce mai ingenioase. În acest sens, părintele Ştefan Sava, de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Sector 1, Bucureşti, a descris modul în care adepţii Bisericii Sfinţilor Ultimelor Zile, adică mormonii, fără să aibă vreo aprobare legală de funcţionare pe teritoriul României, fac prozelitism religios sub paravanul unor cursuri gratuite de limba engleză. De asemenea, părintele referent a precizat că foarte multe practici prozelite se desfăşoară pe internet, de aceea, a îndemnat preoţii de caritate să se folosească de acest spaţiu virtual pentru a propovădui adevărul de credinţă, îndeosebi tinerilor, urmând cuvintelor Sfântului Apostol Pavel: „Cu cei slabi m-am făcut slab, ca pe cei slabi să-i dobândesc; tuturor toate m-am făcut, ca, în orice chip, să mântuiesc pe unii“ (I Cor. IX, 22). „Din experienţa personală şi sfătuirea cu alţi preoţi slujitori, am constatat o diminuare a numărului de activităţi prozelite şi totodată o rafinare a metodelor de prozelitism sectar în spitale şi alte instituţii spitaliceşti. Dacă prozelitismul sectar se află oarecum în declin, din cauza Legii cultelor, prozelitismul ateist este cel mai rapace, manifestând o creştere fulminantă în ultima perioadă. Prozelitismul ateu, fiind apărat de libertatea de conştiinţă şi de exprimare, este fenomenul faţă de care noi, preoţii de spital, asistăm neputincioşi“, a evidenţiat pr. Ştefan Sava.
La întrunire a participat şi părintele prof. univ. dr. Gheorghe Istodor, de la Catedra de misiologie şi ecumenism a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“, Universitatea Ovidius din Constanţa, care a explicat şi a adus mai multe lămuriri despre prozelitismul sectar.
Lucrările celei de-a XXVIII-a sesiuni a Cercului pastoral-misionar „Comunicare şi comuniune“ al preoţilor de caritate din unităţile spitaliceşti şi instituţiile de asistenţă socială din Bucureşti au fost organizate şi prezidate de pr. Horia Nicolae Prioteasa, coordonatorul preoţilor de caritate, şi Eugen Bucur, inspector eparhial, ambii din cadrul Biroului de Asistenţă Religioasă din cadrul Sectorului social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.