Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Conferinţa preoţilor din Protoieria Craiova Sud
Preoţii din Protoieria Craiova Sud s-au întâlnit joi, 14 mai, în cadrul conferinţelor pastoral-misionare de primăvară. Evenimentul a fost precedat de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi de slujba Parastasului, săvârşită întru pomenirea vrednicului Mitropolit Nestor Vornicescu.
Întrunirea clericilor a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârşită şi o slujbă de Parastas întru pomenirea Mitropolitului Nestor Vornicescu al Olteniei, de la a cărui plecare la cele veşnice s-au împlinit 15 ani. După slujba euharistică, preoţii au mers în sala de festivităţi a Centrului social „Renaşterea“, unde pr. Nicolae Norbert Ciupagea, de la Parohia Prunet, comuna Bratovoieşti, judeţul Dolj, a prezentat prelegerea cu tema „Anul omagial al parohiei şi mănăstirii azi“. Au urmat întrebări şi dezbateri pe marginea subiectului abordat, iar la final IPS Părinte Irineu a prezentat câteva concluzii referitoare la rolul şi importanţa parohiei în tradiţia Bisericii Ortodoxe. „Parohia nu trebuie privită ca ceva din afara credincioşilor ce o compun, întrucât face parte din fiinţa fiecărui membru al comunităţii creştine în parte. Este o familie mare, în care preotul are cu adevărat rolul de părinte, iar credincioşii sunt cu toţii fiii săi duhovniceşti. De aici şi marea responsabilitate pe care preotul o are faţă de fiecare suflet ce îi este încredinţat spre păstorire. Iată de ce parohia este şi trebuie să rămână în centrul atenţiei noastre, pentru că într-însa se nasc viitorii episcopi, preoţi, monahi şi monahii, acolo sunt credincioşii ce formează Trupul Bisericii lui Hristos“, a spus IPS Părinte Mitropolit Irineu.
Prima conferinţă pastoral-misionară din acest an a avut loc marţi, 12 ianuarie, cu preoţii din Protoieria Târgu Cărbuneşti. Seria conferinţelor preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Craiovei va continua în această lună, după următorul program: marţi, 19 mai - Protoieria Craiova Nord, luni, 25 mai - Protoieria Băileşti, judeţul Dolj, iar marţi, 26 mai - protoieriile Târgu Jiu Nord şi Sud.
15 ani de la naşterea în ceruri a Mitropolitului Nestor Vornicescu
În aceeaşi zi, clericii şi credincioşii din Mitropolia Olteniei şi-au adus aminte de vrednicul Părinte Mitropolit Nestor Vornicescu, de la a cărui naştere în ceruri s-au împlinit 15 ani. Slujba de pomenire a avut loc la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din Craiova, acolo unde odihnesc rămăşiţele sale pământeşti. „Ne-a învrednicit Bunul Dumnezeu să fim împreună un număr mare de preoţi din Arhiepiscopia Craiovei, spre a ridica rugăciune fierbinte înaintea Părintelui ceresc, ca să odihnească sufletul adormitului robului Său, Mitropolitul nostru Nestor. Este un prilej nu numai de rugăciune, dar şi de reflecţie, de meditaţie, ca de fiecare dată când ne adunăm în jurul părinţilor care ne-au fost modele şi pilde de vieţuire creştină. Considerăm că viaţa noastră se derulează sub protia Părintelui ceresc, iar rugăciunile celor de pe pământ ajută foarte mult celor plecaţi în lumea veşnică. Noi l-am simţit astăzi alături la Sfânta Liturghie pe Mitropolitul Nestor, cel care în viaţa pământească a purtat o grijă deosebită pentru credincioşii pe care Dumnezeu i-a dat spre păstorire“, a precizat IPS Părinte Irineu, la finalul slujbei de pomenire.
Nestor Vornicescu, părinte, învăţător şi îndrumător, vreme de 22 de ani (1978-2000), al dreptmăritorilor creştini din Mitropolia Olteniei, s-a născut la 1 octombrie 1927 în comuna Lozova-Vorniceni, judeţul Lăpuşna, Republica Moldova, din părinţii Vera şi Vasile Vornicescu. A trecut la Domnul în data de 17 mai 2000, la Craiova. La Botez a primit numele Nicolae. Viaţa monahală a început-o la Schitul Nechit, fiind mai apoi primit ca frate la Mănăstirea Neamţ. Pregătirea teologică a început-o pe băncile Seminarului Monahal de la Neamţ (1948-1951). În anul 1951 a îmbrăcat haina călugărească, luându-şi numele de Nestor.
A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, apoi pe cele de doctorat în teologie. În 1958 a fost hirotonit preot, iar în 1966 a ajuns în stăreţia Mănăstirii Neamţ. Între timp şi-a continuat studiile în Elveţia. Calităţile sale deosebite de cărturar şi bun organizator l-au recomandat pentru treapta clericală de episcop, în anul 1970 fiind ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în scaunul de Arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. Din anul 1978 şi până la data de 17 mai 2000 a păstorit ca Mitropolit al Olteniei. A scris sute de studii, articole şi cărţi în domeniul Istoriei bisericeşti, Patrologiei etc. Memoria sa a rămas şi astăzi emblematică pentru clericii şi credincioşii din Oltenia, care se roagă Bunului Dumnezeu pentru iertare de păcate şi veşnică pomenire în ceruri.