În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Conferinţă teologică despre iubirea lui Dumnezeu la Cluj-Napoca
O discuţie pe tema iubirii lui Dumnezeu a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, întâlnirea fiind organizată de facultate, împreună cu „Mişcarea Focolarelor“. În deschidere, cei prezenţi au luat parte la un scurt moment de rugăciune, oficiat în capela facultăţii de către Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. La finalul rugăciunii, IPS Mitropolit le-a adresat participanţilor un scurt cuvânt, folosind îndemnuri ale Sfinţilor Părinţi, potrivite pentru a defini acţiunile sociale din lumea creştină. IPS Andrei a amintit cuvintele Sfântului Apostol Pavel care, scriindu-le creştinilor din Roma, le spunea: „Străduiţi-vă să păstraţi unitatea Duhului în legătura pacii“.
În Sala „Nicolae Ivan“ au fost susţinute mai multe prelegeri de reprezentanţii celor două instituţii organizatoare, pe tema: „Cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu şi Dumnezeu rămâne întru el“. Au vorbit pe această temă prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. lect. dr. Cristian Sonea, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai, pr. prof. dr. Ioan Chirilă, şi invitaţi ai Organizaţiei „Mişcarea Focolarelor“ din ţară şi din străinătate.
La eveniment a fost prezent şi Preasfinţitul Vasile Someşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care a adresat câteva cuvinte participanţilor. Sesiunea de comunicări a fost moderată de decanul facultăţii, pr. prof. dr. Vasile Stanciu. „Mişcarea Focolarelor“ este o organizaţie romano-catolică, înfiinţată în perioada celui de-al Doilea Război Mondial în Italia. Aceasta militează pentru apropierea între creştini, desfăşurându-şi activitatea în peste 180 de ţări.