De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferință teologică internațională la Iași
La Iași a debutat miercuri, 9 ianuarie, Conferința teologică internațională „Unitatea panortodoxă şi sinodalitatea”. Evenimentul organizat de Asociația Teologică Ortodoxă Internațională reunește peste 300 de participanți, din 34 de țări, în 25 de grupuri tematice, cu 75 de sesiuni de lucru. În cadrul ceremoniei inaugurale de la Teatrul Național, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Unitatea Bisericii este dar al lui Dumnezeu şi coresponsabilitate a clerului şi credincioşilor laici”.
Conferința a fost deschisă în duh de rugăciune, cu o slujbă de Te Deum săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan în Catedrala Mitropolitană din Iași, informează doxologia.ro. „De-a lungul acestei săptămâni, Dumnezeiasca Liturghie și rugăciunea de dimineață vor însoți dezbaterea teologică, hrănind-o cu harul Domnului nostru Iisus Hristos, cu dragostea lui Dumnezeu Tatăl și cu împărtășirea Duhului Sfânt. Această întâlnire are loc în săptămâna imediat următoare Botezului Domnului Hristos, după calendarul nou, și Nașterii Domnului, potrivit calendarului vechi. În vechime, cele două sărbători erau unite, având loc în aceeași zi, ambele mărturisind despre Teofania cea binecuvântată, Arătarea lui Dumnezeu către lume. Nădăjduim că evenimentul teologic de la Iași se va adăpa din aceeași Apă Vie: Hristos, Dumnezeu-Omul, măsură, temei prim și ultim al cunoașterii lui Dumnezeu și a creației. Toți creștinii ortodocși, dar mai ales cei rânduiți să fie învățători și doctori ai Bisericii, sunt chemați să se înscrie în duhul Teofaniei, precum și în cel al Cincizecimii”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei de mulțumire.
În continuare, participanții au fost invitați în sala de spectacole a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Cuvântul de bun venit a fost rostit de dr. Paul Gavrilyuk, președinte fondator al Asociației Teologice Ortodoxe Internaționale. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Kallistos Ware, Mitropolit de Diokleia, a susținut prelegerea intitulată „Unitate panortodoxă și sinodalitate”. Ceremonia inaugurală a conferinței teologice internaționale de la Iași s-a încheiat cu un recital de muzică sacră.
Pelerinaje, lansări de carte și expoziții
În programul evenimentului academic de mare prestigiu internațional sunt incluse lansări de carte, vizite la biserici și mănăstiri din Moldova și vernisarea unei expoziții de icoane la Muzeul Mitropolitan.
Librăria Academică „Orest Tafrali” și Librăria „Cartea Românească” găzduiesc zilnic lansări de carte. Ieri, 10 ianuarie, în Librăria Academică „Orest Tafrali” a avut loc lansarea cărții părintelui Andrew Louth, intitulată „Gânditori moderni ortodocși”, iar Librăria „Cartea Românească” a găzduit două lansări de carte: lect. dr. Daniel Lemeni („Avva, spune-mi un cuvânt!”) și lect. dr. Florin Tomoioagă („Taina Chenozei”). Astăzi au loc lansările cărților pr. Philip LeMasters („Credința uitată și Valoarea creației lui Dumnezeu”, Librăria Academică „Orest Tafrali”) și Alexis Torrance („Pocăința în Antichitatea târzie”, Librăria „Cartea Românească”). Mâine, în Librăria Academică „Orest Tafrali”, Hannah Hunt va vorbi despre „Plânsul de-bucurie-făcător”. Luni, 14 ianuarie, Paul Gavrilyuk va prezenta în aceeași locație volumul „Cateheză și catehumenat”.
Lucrările academice ale Conferinței teologice internaționale „Unitatea panortodoxă şi sinodalitatea” de la Iași se încheie sâmbătă, 12 ianuarie.