În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Conferinţe dedicate părintelui Dumitru Stăniloae la Cluj-Napoca
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a organizat o serie de manifestări dedicate părintelui Dumitru Stăniloae. În cadrul evenimentului au fost susţinute comunicări ştiinţifice şi au avut loc dezbateri despre personalitatea şi activitatea marelui profesor de teologie Dumitru Stăniloae.
Prima manifestare a avut loc miercuri seara, în sala „Nicolae Ivan“, a Facultăţii de Teologie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a tinerilor teologi, a profesorilor de la Seminarul şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu, precum şi a altor invitaţi. În cadrul evenimentului au fost susţinute comunicări ştiinţifice şi au avut loc dezbateri despre personalitatea şi activitatea marelui profesor de teologie Dumitru Stăniloae.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a adus în atenţia publicului câteva amintiri despre părintele profesor. Cu acest prilej au fost evocate momente din viaţa marelui teolog, dar şi a omului duhovnicesc de o modestie deosebită.
„Privindu-l pe părintele Dumitru Stăniloae, îţi dădeai seama că este un om al lui Dumnezeu, un om cu viaţă sfântă. Dacă îl vedeai, era suficient, pentru că în preajma omului cu viaţă sfântă, a omului aşezat te simţi bine şi te încarci de energie spirituală pozitivă, care te ajută. Pe vremea aceea, când îl tot vizitam la căsuţa lui din Bucureşti, încă mai lucra la ultimele volume din Filocalie şi era foarte preocupat de faptul că toată teologia românească ar trebui să capete o dimensiune mai duhovnicească. Gândul acesta îl avea părintele Dumitru Stăniloae“, a remarcat IPS Părinte Mitropolit Andrei.
La seara omagială închinată Părintelui Dumitru Stăniloae a fost prezent, ca invitat şi pr. prof. dr. Emil Jurcan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, care a susţinut o comunicare ştiinţifică cu tema „Intersubiectivitatea trinitară şi reverberaţia ei în plan interuman“.
De asemenea, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a găzduit joi, 5 decembrie, un alt eveniment dedicat părintelui Dumitru Stăniloae, în sala „Nicolae Ivan“, la care au participat ca invitaţi pr. prof. dr. Ştefan Buchiu şi conf. dr. Adrian Lemeni de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Cei doi invitaţi au susţinut prelegeri pe temele „Părintele profesor Dumitru Stăniloae, teologul iubirii divine“ şi „Contribuţiile apologetice şi relevanţa acestora în teologia părintelui profesor Dumitru Stăniloae“.