În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Conferințe duhovnicești la două parohii bucureștene
Părintele Răzvan Andrei Ionescu, parohul bisericii ortodoxe române „Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva” din Paris, a susținut la începutul acestei săptămâni două conferințe în București. Luni, 18 martie, a vorbit despre „Miza postirii. Provocări contemporane” în Biserica „Sfântul Nicolae”-Dintr-o Zi, iar marți, 19 martie, a susținut prelegerea „Teologie și știință, divergențe și convergențe” în biserica Parohiei Șerban Vodă.
Serile duhovnicești organizate de cele două parohii bucureștene fac parte din evenimentele dedicate Sfântului și Marelui Post al Paștilor, în cadrul cărora credincioșii sunt invitați la meditație cu privire la urcușul lăuntric prin pocăință spre dobândirea bucuriei Învierii Domnului. „Este foarte important în ziua de astăzi să evocăm problematica postului ieșind din termenii restrictivi de interdicție, acțiuni menite să-i streseze pe oameni și să-i facă să se sperie, să se teamă de venirea postului. Mărturia mea din seara aceasta a fost despre acel principiu din matematică: negarea negației este un adevăr. Negând lucrurile care Îl neagă în noi pe Dumnezeu, de fapt Îl afirmăm pe Dumnezeu. Este foarte important să simțim postirea ca pe o șansă, o postire ofertantă prin faptul că primim posibilitatea să împlinim ceva în noi și cred că mărturia din această seară este una foarte firească a vieții Bisericii că omul care se angajează în postire de fapt se angajează într-o șansă pe care o dă vieții sale pentru a fi mai plin de Dumnezeu, scăpând de tot felul de adaosuri și superficialități care îl inferiorizează și îi reduc noblețea. Mărturia mea întâi de toate este pentru a ne oferi șansa să câștigăm noblețe sufletească și viață în noi, să ne străduim să parcurgem un drum asemenea mersului pe mare al Sfântului Apostol Petru, ca atunci când simțim că nu reușim singuri să ne dăm seama că Dumnezeu este cu noi și reușește El în noi. Dacă trăim experiența aceasta, cred că s-a împlinit postul așa cum trebuie”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele Răzvan Ionescu după susținerea conferinței duhovnicești. „Miza postirii este mai profundă, mai mult decât să nu mănânci și să nu bei, este mai mult decât să fii foarte atent la lumea din jurul tău. Am avut nevoie de un părinte care să poată să ne explice mai clar care este adevărata miză a postirii și am aflat-o. Cu toții ne întoarcem acasă mai bogați sufletește. Esența este că toate simțurile noastre ar trebui să meargă spre Dumnezeu. Sfântul Nicolae Velimirovici, pe care l-am prăznuit astăzi, a spus că postul este perioada în care îți lipești inima de Dumnezeu, te întorci cu totul către El și Dumnezeu revarsă iubirea Lui către tine. Este o relație puternică de iubire între noi și Dumnezeu în această perioadă, care ar trebui să se întâmple permanent, nu doar în post. Acum avem la îndemână mai multe arme sau unelte cu care putem să realizăm această atât de frumoasă relație vie cu Dumnezeu”, a spus părintele Vasile Ioana, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” -Dintr-o Zi, Protoieria Sector 1 Capitală, la finalul serii duhovnicești de luni, 18 martie.
„Teologie și știință, divergențe și convergențe”
A doua zi, comunitatea Parohiei Șerban Vodă din Protoieria Sector 4 Capitală a fost invitată la conferința cu tema dialogului dintre teologie și știință susținută în biserică de părintele Răzvan Ionescu. „Ceea ce mă interesează este să vă provoc nu numai la o reflecție, la o cugetare, ci la un exercițiu de sinceritate cu noi înșine și să vedem în ce măsură, la ora actuală, știința are un impact asupra noastră, și în ce măsură acest impact poate fi cântărit teologic și se pot căuta răspunsuri în viața Bisericii, astfel încât să facem față acestor provocări care ne vin dinspre știință”, a spus părintele conferențiar la începutul serii duhovnicești din Biserica Șerban Vodă. Pe parcursul a mai bine de două ore, participanții au aflat argumente despre definiția teologiei și a științei și felul în care cele două concepte se întrepătrund sau se disting. Părintele paroh Pompiliu Dinu a adresat mulțumiri preotului Răzvan Ionescu pentru conferința de înaltă ținută academică susținută într-un limbaj accesibil tuturor și apropiaților bisericii care au făcut posibilă realizarea acestui eveniment duhovnicesc la începutul celei de-a doua săptămâni a Postului Mare.