La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de
Conferințe internaționale la Palatul Patriarhiei
Palatul Patriarhiei a găzduit, în zilele de 6-7 iunie 2019, conferința internațională „Dimensiunea pozitivă a libertății religioase: cum pot guvernele să sprijine organizațiile religioase”, organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. De asemenea, în același edificiu se desfășoară, în perioada 6-9 iunie, conferința internațională „Relațiile dintre Stat și denominațiunile religioase în Uniunea Europeană”. La ambele evenimente a participat și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit două cuvinte despre tematica conferințelor.
În ziua de 6 iunie 2019, a avut loc în Sala „Conventus” a Palatului Patriarhiei sesiunea de deschidere a conferinței „Dimensiunea pozitivă a libertății religioase: cum pot guvernele să sprijine organizațiile religioase”, care a adus în dialog specialiști din domeniul cultelor religioase din întreaga lume și reprezentanți ai autorităților centrale din țara noastră.
Cuvântul din deschiderea conferinței a fost rostit de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, care a subliniat că libertatea religioasă și bogăția diversității culturale sunt elemente constitutive ale unei societăți democratice. „Anul trecut am avut bucuria să particip la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, un locaș de cult care simbolizează lupta noastră pentru obținerea independenței de stat și a unității naționale, realizată pe deplin în anul 1918, precum și spiritul european al națiunii române. Sfințirea noii Catedrale Patriarhale în anul în care am sărbătorit Centenarul Marii Uniri a fost posibilă datorită implicării, energiei și tenacității Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum și sprijinului Guvernului României, care demonstrează astfel că înțelege simbolismul și utilitatea acestui proiect de anvergură națională și europeană. Pluralismul religios și etnic, bogăția diversității culturale sprijină puternic efortul nostru de a construi o societate mai consensuală și mai democratică. (...) Guvernul României consideră benefică afirmarea cultelor și asociațiilor religioase în spațiul public ca actori care pot contribui în mod durabil la dezvoltarea societății românești și europene”, a spus prim-ministrul României.
În continuare, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit cuvântul „Statul democratic neutru și cultele religioase autonome cooperează pentru binele societății în general”.
Evenimentul a continuat prin prezentări și discuții. Ján Figel, trimis special pentru promovarea libertății religioase sau a credinței în afara Uniunii Europene, a susținut prezentarea „Libertate și responsabilitate: contribuția liderilor religioși, comunităților și organizațiilor constituite pe baza credinței”, iar Kishan Manocha, consilier principal pe probleme de libertate a religiei și credinței de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, a prezentat tema „Către o abordare incluzivă pentru promovarea libertății de religie sau credință pentru toți”.
În încheiere, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, a rostit un cuvânt în care a prezentat un istoric al Secretariatului de Stat pentru Culte, instituția organizatoare, precum și unele caracteristici ale libertății religioase și ale modelului românesc de relație Stat și culte. „După ce, de-a lungul istoriei sale de aproape 160 de ani, Secretariatul de Stat pentru Culte a suferit mai multe reorganizări în funcție de natura regimurilor politice succesive, instituția și-a asumat misiunea sprijinirii exercitării libertății religioase prin susținerea eforturilor cultelor religioase de a-și redobândi locul cuvenit în societatea românească. În mod concret, Guvernul României sprijină activitatea cultelor religioase prin contribuții la salarizarea personalului clerical și neclerical în țară și în străinătate. Totodată, Guvernul României acordă sprijin financiar pentru construirea și repararea locașurilor de cult. Aceste fonduri sunt distribuite conform principiului proporționalității cu numărul de credincioși și membri ai fiecărui cult, dar și cu nevoile reale ale cultelor. Identitatea națională românească se întemeiază pe întâlnirea fertilă între diferite etnii și tradiții religioase. De aceea, Statul român nu privește diversitatea etnică și pluralismul religios ca o amenințare la adresa stabilității sale”, a spus secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi.
Conferința a continuat şi în ziua de 7 iunie 2019, în cadrul acesteia fiind susținute o serie de comunicări în care au fost abordate teme precum „Libertatea religioasă și diplomația”, „Dialogul interreligios în Europa” sau „Dimensiunea pozitivă a libertății religioase”.
Conferința privind relația dintre Stat și denominațiunile religioase
În Aula Magna a Palatului Patriarhiei are loc, în perioada 6-9 iunie 2019, conferința internațională „Relațiile dintre stat și denominațiunile religioase în Uniunea Europeană”, care se desfășoară pe patru sesiuni de lucru care tratează teme precum „Modele ale relațiilor dintre Stat și denominațiunile religioase în Europa” și „Provocări și perspective privind viitorul relațiilor dintre Stat și denominațiunile religioase în Europa”.
La sesiunea inaugurală a conferinței au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Sergiu Nistor, consilier prezidențial, Ana Birchall, viceprim-ministru și ministru interimar al justiției, și Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.
În deschidere, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a rostit un cuvânt în care a evidențiat importanța temei conferinței pentru Europa contemporană. „În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, evenimentul de astăzi vine să sublinieze dimensiunea pozitivă a libertății religioase și contribuția specifică necesară, dinamică și complexă pe care Bisericile creștine și cultele religioase le au în cadrul construcției europene actuale. Conform tratatelor după care funcționează, Uniunea Europeană recunoaște identitatea și autonomia proprie cultelor religioase, precum și contribuția și rolul lor specific la binele comun și la aprofundarea unității europene”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Importanța cooperării dintre Biserică și Stat în context european”.
De asemenea, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, a susținut o prezentare în care a vorbit despre relațiile dintre Stat și culte în România și Europa. „Secretariatul de Stat pentru Culte are o prezență consistentă și dinamică în ceea ce privește participarea de sine sau în delegațiile Ministerului Afacerilor Externe la reuniunile internaționale în care se discută teme legate de libertatea religioasă, România fiind la nivelul Uniunii Europene privită ca un model echilibrat în privința relației dintre Stat și culte. Acest lucru se datorează și legislației foarte consensuale și democratice în domeniu”, a spus Victor Opaschi.
Evenimentul va continua până duminică, 9 iunie 2019, iar prelegerile vor fi susținute de ierarhi români și străini, profesori specialiști de la universități din țară și străinătate.