În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Conferinţe pastorale în Muntenia şi Dobrogea
În aceste zile, în eparhii ale Munteniei şi Dobrogei, precum Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, Episcopia Giurgiului, Episcopia Tulcii, au fost organizate conferinţe pastoral-misionare dedicate Anului omagial şi comemorativ.
Stareţii, stareţele şi preoţii de la mănăstirile şi parohiile Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului s-au întrunit marţi, 6 iunie, în Sala Arhiepiscopală a sediului Protopopiatului Mioveni, la conferinţa pastoral-misionară semestrială. Întrunirea a fost dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești şi prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, chiriarhul locului. A fost susţinut un referat, a fost vizionat un film documentar realizat de Departamentul Mass-media al eparhiei, iar apoi au fost transmise hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la canonizarea Cuviosului Pafnutie Pârvu Zugravu, precum și informațiile necesare privind manifestările care se vor organiza la împlinirea a 500 de ani de la sfințirea Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.
Preoţii de la parohiile Protopopiatului Nicoreşti, judeţul Galaţi, s-au întrunit luni, 5 iunie, în cadrul conferinţei pastoral-misionare semestriale, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Ierarh Spiridon” din cadrul Complexului Muzeal Banu, din comuna Nicoreşti. „Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a susţinut prelegerea cu tema: «Icoana familiei preotului în societatea contemporană», arătând că, «aşa cum sfânta icoană este călăuză spre îndumnezeire, aşa şi familia preotului trebuie să fie chip al slujirii lui Dumnezeu în mijlocul credincioşilor». La finalul conferinţei au fost invitaţi la dialog preoţii şi preotesele, care au adus mărturii concrete despre crucea slujirii lui Hristos în familie şi în parohie”, a precizat pr. Rareș Bucur.
Preoţii de la parohiile din cele trei protopopiate ale judeţului Călăraşi: Călăraşi, Olteniţa şi Lehliu, s-au întrunit miercuri, 7 iunie, în conferinţă pastoral- misionară. Întrunirea, care a avut loc în Amfiteatrul Casei de Cultură a Consiliului Judeţean din Călăraşi, a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, care a evidenţiat semnificaţia sfintelor icoane și rolul lor în viața și lucrarea pastorală, învățătorească și sfințitoare. După sesiunea susţinerii celor trei referate, a urmat sesiunea de discuţii, informează site-ul eparhiei sf-esc.ro.
Tot în această perioadă, în Episcopia Giurgiului se desfășoară conferinţele pastoral-misionare semestriale. Seria conferinţelor a debutat luni, 5 iunie, cu întrunirea preoţilor de la parohiile din Protopopiatul Hotarele, la Mănăstirea Comana, județul Giurgiu. Întâlnirea a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, iar invitaţi să conferenţieze au fost prof. univ. dr. Mihail Diaconescu și prof. Ștefan Dumitrescu.
În deschiderea întrunirii, ierarhul a explicat preoţilor rolul şi rostul acestor întâlniri, dar şi rolul sfintelor icoane în viața și lucrarea pastorală, învățătorească și sfințitoare. În cadrul conferinţei a fost vizionat şi un film documentar despre preoți și credincioși în temnițele comuniste.
De asemenea, în Episcopia Tulcii, preoţii de la parohiile din Protopopiatul Babadag au participat miercuri, 7 iunie, la lucrările conferinţei preoţeşti semestriale.
Întrunirea a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, iar tema conferinţei a fost dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti.