Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Conferinţe preoţeşti la Craiova şi Târgu Jiu
Viaţa bisericească din Mitropolia Olteniei s-a îmbogăţit pe parcursul săptămânii trecute cu numeroase activităţi şi evenimente, cu caracter cultural şi misionar-pastoral. Celor două simpozioane internaţionale, organizate la mănăstirile Tismana şi „Sfânta Ana“ - Orşova, li s-au adăugat conferinţele pastorale din protopopiatele Craiova Sud şi Târgu Jiu Nord, precum şi sinaxa stareţilor şi stareţelor din Episcopia Severinului şi Strehaiei.
La finele acestei săptămâni, eparhiile din Mitropolia Olteniei au găzduit mai multe evenimente şi activităţi culturale, pastorale şi misionare, deosebit de importante în viaţa clericilor şi credincioşilor. Astfel, în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, în ziua de joi, 9 octombrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a binecuvântat întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Craiova Sud. Activitatea, închinată Sfinţilor Martiri Brâncoveni, a fost prefaţată de Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, săvârşită la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din Craiova. Dezbaterile au fost organizate în sala de festivităţi a Căminului preoţesc „Renaşterea“, în prezenţa IPS Părinte Mitropolit şi a pr. protoiereu Grigore Vulcănescu.
În deschidere, preotul Gabriel Sorescu, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae-Brânduşa“ din Craiova, a prezentat referatul de fond cu tema „Sfinţii Martiri Brâncoveni, mărturisitori ai dreptei credinţe creştin-ortodoxe“. Au urmat discuţii şi completări pe marginea materialului prezentat de părintele Sorescu.
„Sfântul Constantin Brâncoveanu trebuie să fie un model pentru toţi oamenii“
În cuvântul rostit la finalul întâlnirii, IPS Părinte Mitropolit Irineu a punctat câteva dintre concluziile reieşite în urma dezbaterilor, subliniind modelul reprezentat pentru noi de viaţa, credinţa mărturisitoare şi jertfa Sfântului Constantin Brâncoveanu. „Este o mare cinste şi onoare pentru întreaga lume ortodoxă să ai un domnitor cum a fost Constantin Brâncoveanu. Cinstirea acestui sfânt vine de la toate bisericile ortodoxe, din Extremul Orient şi până în Occident, pentru că toţi au beneficiat, într-un fel sau altul, de dărnicia, credinţa mărturisitoare şi milostivirea Sfântului Domnitor. Iată de ce, la acest început de secol şi mileniu, Sfântul Constantin Brâncoveanu trebuie să fie un model, un exemplu pentru toţi oamenii, pentru clerici, pentru politicienii care ne conduc, pentru întreaga Europă creştină. De aceea consider că este necesar ca în predicile noastre să scoatem permanent în evidenţă chipul ideal al conducătorului, al domnitorului creştin care trebuie să fie urmat“, a spus IPS Irineu.
A doua conferinţă preoţească organizată săptămâna aceasta în Arhiepiscopia Craiovei a fost cea din Protopopiatul Târgu Jiu Nord. Activitatea s-a desfăşurat în ziua de marţi, 7 octombrie, de praznicul Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Altarul Bisericii „Sfinţii Apostoli“ din Târgu Jiu, iar dezbaterile au fost programate la Centrul cultural al armatei. Referatul de fond a fost prezentat de preotul Daniel Florea, de la Parohia Româneşti, cu tema „Sfinţii Martiri Brâncoveni, mărturisitori ai dreptei credinţe“. Din partea Centrului eparhial a participat, ca delegat al IPS Părinte Irineu, pr. consilier cultural Grigore Vulcănescu.
Grupul Parohiei „Postelnicu Fir“ va reprezenta Oltenia la concursul „Lăudaţi pe Domnul“
În după-amiaza zilei de joi, 9 octombrie, la Craiova a avut loc faza mitropolitană a concursului de muzică eclesială „Lăudaţi pe Domnul“. Concursul a fost găzduit de Catedrala Mitropolitană şi a reunit două grupuri psaltice de la Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ - Postenicu Fir din Craiova şi „Sfânta Treime“ - Momoteşti din Drăgăşani, judeţul Vâlcea. Din juriu au făcut parte arhid. dr. Adrian Maziliţa şi diac. prof. dr. Alexandru Racu. În urma interpretării celor trei piese impuse de regulament (troparul hramului parohiei reprezentate, un Axion praznical şi un Chinonic - la alegere) a fost declarat câştigător grupul psaltic de la Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Craiova. Cei 20 de membri, conduşi de profesorul dr. Victor Şapcă, vor reprezenta Mitropolia Olteniei în faza finală a concursului, programată pentru data de 27 octombrie, la Sala Radio din Bucureşti.
Parastas pentru Arhiepiscopul Gherasim, la Râmnic
Joi, 9 octombrie, de la ora 11:30, la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea a fost săvârşită slujba de pomenire de şase luni pentru vrednicul Arhiepiscop Gherasim, adormit în Domnul în data de 9 aprilie 2014. Slujba Parastasului a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, şi de un ales sobor de slujitori.
Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Eparhia Severinului
La Mănăstirea „Sfânta Ana“ din Orşova a avut loc miercuri, 8 octombrie, sinaxa stareţilor şi stareţelor din Eparhia Severinului şi Strehaiei. Întâlnirea din acest an a vizat discutarea mai multor probleme duhovniceşti şi administrative. Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a prezidat cinstita adunare, alături de care s-au aflat arhimandritul Pavel Nicolăescu, stareţul Mănăstirii Topolniţa, şi protos. Calinic Drăghici, exarh al mănăstirilor din Mehedinţi şi stareţ al Mănăstirii Coşuştea-Crivelnic.
Părintele Episcop le-a vorbit conducătorilor obştilor monahale mehedinţene despre rugăciune, aşa cum este descrisă de Sfinţii Părinţi şi îndeosebi de Sfântul Ignatie Briancianinov. Preasfinţia Sa a arătat importanţa rugăciunii pentru monah, ca mijloc de alungare a ispitei şi de dobândire a despătimirii. Părintele Episcop l-a invitat, mai apoi, pe ieromonahul Melchisedec de la Essex (Marea Britanie) să ia cuvântul. Părintele le-a vorbit celor de faţă despre ascultare şi rugăciune, despre avva Sofronie de la Essex şi Sfântul Siluan Atonitul. La masa discuţiilor s-au adăugat şi câţiva participanţi şi conferenţiari de la simpozionul de patrologie care s-a desfăşurat în aceeaşi locaţie.
În perioada 7-9 octombrie 2014, Mănăstirea „Sfânta Ana“ a găzduit un simpozion internaţional de patrologie, prin care s-a urmărit revigorarea trăirii creştinismului autentic, în lumina operei didactice a Sfinţilor Părinţi şi scriitori ai Bisericii noastre. (Diac. Ioniţă Apostolache, diac. Gheorghe Cioiu, Cătălin Cernătescu)