„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Conferinţe prepascale dedicate tinerilor
Joi, 10 aprilie, s-a încheiat şirul de conferinţe prepascale naţionale sub genericul „Cuminecare şi Comunicare. Taina Sfintei Euharistii şi Taina Sfintei Mărturisiri“. Ultima conferinţă cu tema „Dimensiunea Euharistică a succesiunii apostolice“ a fost susţinută la Universitatea de Vest, de pr. conf. dr. Ioan Bizău, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.
În aceeaşi zi, Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara a găzduit o dezbatere pe tema „Plictisul existenţial la copii şi tineri“.
La evenimentul desfăşurat în Amfiteatrul AI2 al Universităţii de Vest, au participat clerici din eparhie, profesori şi studenţi teologi, precum şi un numeros public timişorean. „Ceea ce numim succesiune apostolică are un caracter euharistic, adică sacramental, şi în acest proces continuu de transmitere, de a duce mai departe moştenirea apostolică ce priveşte învăţătura, slujirea, modul de a fi, este implicat întreg poporul lui Dumnezeu. Obişnuim să credem că doar clericii sunt chivernisitorii sau gestionarii acestei moşteniri, or, trebuie să învăţăm, să redescoperim că Biserica este poporul lui Dumnezeu şi prin faptul că suntem botezaţi, că am primit darul Sfântului Duh prin Taina Mirungerii, noi toţi răspundem de moştenirea apostolică, toţi suntem datori să o primim, să o receptăm şi să o ducem mai departe“, a precizat pr. Ioan Bizău. Expunerea a fost însoţită de piese corale adecvate Postului Mare în interpretarea corului studenţilor teologi conduşi de pr. Laurian Popa. Seria de conferinţe prepascale a fost organizată de Arhiepiscopia Timişoarei, Universitatea de Vest, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie şi ASCOR Timişoara. Totodată, în Aula Magna Universităţii de Vest din Timişoara a avut loc o dezbatere pe tema „Plictisul existenţial la copii şi tineri“, la care au participat profesori, elevi şi părinţi. În cadrul evenimentului a avut loc şi lansarea volumului reeditat „Polyanna. Taina mulţumirii“, un best-seller al celebrei scriitoare americane Eleanor H. Porter, apărut în anul 1913 şi care prezintă una dintre cele mai frumoase poveşti pentru copii şi adulţi din toate timpurile. Toţi cei care au achiziţionat un exemplar al volumului lansat în cadrul evenimentului au contribuit la sprijinirea copiilor nevoiaşi din centrele de plasament ale judeţului Timiş. Tema propusă spre dezbatere a fost abordată din perspectivă psihologică, sociologică, dar şi duhovnicească de următorii invitaţi: prof. univ. dr. Alin Gavreliuc, de la Facultatea de Sociologie şi Psihologie din Timişoara, lect. univ. dr. Claudiu Mesaroş şi lect. univ. dr. Florin Lobonţ, de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din Timişoara, precum şi ierom. Dionisie Ignat, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Ilie“ de la Albac, judeţul Alba. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Timişoarei, Asociaţia Culturală Kratima şi Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din Timişoara.