De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferinţele preoţeşti din Arhiepiscopia Sibiului, la final
Seria conferinţelor preoţeşti de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului s-a încheiat cu cele de la Braşov, de joi, 24 octombrie, şi de la Făgăraş, din 23 octombrie.
Ultima conferință preoțească din acest an din Arhiepiscopia Sibiului a reunit joi, 24 octombrie, preoții din Protopopiatul Brașov, Protopopiatul Bran- Zărnești și Protopopiatul Săcele. Întâlnirea preoților din aceste trei protopopiate aflate în județul Brașov a avut loc la Vlădeni, satul natal al părintelui Dumitru Stăniloae. Lucrările au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Tema conferinței preoțești a fost: „Patriarhii Nicodim Munteanu, Iustin Moisescu și traducătorii de cărți bisericești de-a lungul istoriei noastre”. Pr. Vasile Oltean, directorul Muzeului „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului, a susținut prelegerea intitulată „Copiști și traducători din Șcheii Brașovului, precursori ai Diaconului Coresi”. De asemenea, au fost susținute trei referate pregătite de preoți din cele trei protopopiate: „Părintele Dumitru Stăniloae și Filocalia românească” - pr. Daniel-Alexandru Colțea, Parohia Cheia, „Patriarhul Nicodim Munteanu - traducerea noii ediții a Sfintei Scripturi și traducerile din limba rusă” - pr. Alexandru Morogan, Parohia Săcele - Satulung III, și „Patriarhul Iustin Moisescu - iniţiatorul colecţiei PSB” - pr. Sebastian Pârvu, Parohia Brașov Stupini I.
La final, ierarhul și un sobor de preoți au oficiat un Parastas pentru părintele Dumitru Stăniloae în biserica parohială din Vlădeni.
„Suntem conștienți că, prin această rânduială liturgică, noi n-am făcut altceva decât să-l readucem cu noi pe părintele Dumitru Stăniloae, într-o prezență spirituală a lui aici. A fost împreună-rugător cu noi, pentru că a fost un mare teolog și un mare rugător”, a spus ierarhul.
Conferință la Făgăraș
Preoții din protopopiatele Făgăraș și Rupea, județul Brașov, au participat miercuri, 23 octombrie, la conferința preoțească de toamnă. Ședința a avut loc la sediul Protopopiatului Făgăraș, tot sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu. Ierarhul le-a transmis preoților un cuvânt de binecuvântare la începutul întâlnirii: „Ocaziile acestea deosebite ale conferințelor preoțești anuale, cu tematică stabilită de Sfântul Sinod, ne oferă posibilitatea de a pătrunde în această tematică special pregătită cu doi ani înainte, ce urmărește o revigorare a vieții noastre spirituale și o întărire a cercetării teologice”.
În cadrul conferinței, prof. dr. Paul Brusanowski de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a susținut prelegerea „Rolul traducătorilor cărților bisericești în procesul de românizare a cultului în BOR. Despre românizarea cultului în BOR”.
Conferința a continuat cu prezentarea celor trei referate pregătite de preoți din cele două protopopiate: „Patriarhul Nicodim Munteanu - traducerea noii ediţii a Sfintei Scripturi şi traducerile din limba rusă”, pr. Dorian Claudiu Vasile Streulea - Parohia Ticuşu Nou, Protopopiatul Rupea; „Patriarhul Iustin Moisescu - Mitropolit al Ardealului”, pr. Nicușor Sorin Mustață - Parohia Vad, Protopopiatul Făgăraș, și „Activitatea cărturărească în vremea păstoririi Mitropoliei Moldovei şi Sucevei (10 ianuarie 1957 - 12 iunie 1977)”, pr. Adrian Ioan Ghindea, Parohia Corbi, Protopopiatul Făgăraș. Conferința s-a încheiat cu discuții referitoare la subiectele abordate în cadrul întâlnirii preoțești.