La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Congres național de teologie la Palatul Patriarhiei
În perioada 22-23 mai 2018, la Palatul Patriarhiei din București se va desfășura, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Congresul naţional de teologie cu tema „Unitate eclesială și unitate națională. Aspecte istorice și teologice”.
Acest eveniment academic este organizat de Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, în contextul anului 2018, declarat în Patriarhia Română drept An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
Lucrările congresului vor fi structurate în următoarele secțiuni: 1. Unitatea de credință - temelie a unității Bisericii; 2. Unitatea Bisericii în fața persecuțiilor; 3. Unitatea Bisericii în fața ereziilor, curentelor filosofice și ideologiilor politice; 4. Contribuția Bisericii la promovarea conștiinței naționale a poporului român și la făurirea statului român unitar modern.
La lucrările congresului vor participa reprezentați ai instituțiilor de stat, academicieni, ierarhi, preoți, profesori și specialiști din țară și din diasporă.
Astăzi, 21 mai, cu prilejul hramului istoric al Catedralei Patriarhale, invitații vor participa la premierea câștigătorilor Concursului național cultural-artistic „Unirea: libertate și unitate”, precum și ai Concursului național „Icoana ortodoxă - lumina credinței”, ediția a VII-a.
Prin organizarea acestor evenimente educaționale cu caracter cultural, academic și misionar, Patriarhia Română își propune să încurajeze mărturisirea unității eclesiale și naționale, cu recunoștință față de înaintași și responsabilitate pentru viitor.