De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Congresul Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română
În perioada 21-23 septembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, se desfăşoară cel de-al VI-lea Congres al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română, cu tema „Teologie şi Misiune. Rolul Facultăţilor de Teologie în contextul misiunii parohiale“. Evenimentul întruneşte decani, preoţi şi profesori de la facultăţile de teologie din ţara noastră, reprezentanţi ai Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad, precum şi numeroşi studenţi ai facultăţii teologice arădene. Delegaţii Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sunt conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal, coordonator al Sectorul teologic-educaţional, şi pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă, consilier patriarhal onorific.
Congresul Facultăţilor de Teologie Ortodoxă a debutat duminică, 21 septembrie, cu o slujbă de Te Deum oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în capela facultăţii arădene, în prezenţa participanţilor. Deschiderea lucrărilor a avut loc ieri, 22 septembrie, în Aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion Felea“, cu un cuvânt din partea pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, decanul facultăţii. „Tematica din acest an doreşte să-i conştientizeze din ce în ce mai profund pe profesorii de teologie şi pe teologi, în general, cu privire la ceea ce trebuie să însemne finalitatea teologiei şi, totodată, să sublinieze o anumită interdependenţă între viaţa teologică propriu-zisă şi viaţa parohială. Astfel de întâlniri au rolul de a reliefa punctul de legătură între viaţa academică teologică, cu rigorile ei, pe de o parte, şi cu ceea ce înseamnă aşteptările concrete ale credincioşilor în vremea noastră, pe de altă parte. Nu cred că trebuie să uităm faptul că viaţa societăţii româneşti la ora actuală se îndreaptă spre o anumită zonă care măreşte indiferenţa religioasă, care îl îndepărtează pe om de valorile sacre, creând un vid, un gol imens în sufletele oamenilor de astăzi. De aceea, cred că teologia are un rol extrem de important de a răspunde acestui context nou în care ne aflăm şi poate oferi răspunsuri concrete, o strategie misionară, care mai apoi să o pună cu multă atenţie şi responsabilitate în lucrare“, a spus pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultăţii de Teologie din Arad.
„Necesitatea asumării unei perspective eclesiale“
În continuare, conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal, a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Teologia, slujire misionară în viaţa Bisericii“. Au urmat luări de cuvânt din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, conf. univ. dr. Adrian Lemeni, pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă şi prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedintele Consiliului Academic al Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad. În cuvântul adresat celor prezenţi, conf. univ. dr. Adrian Lemeni a subliniat următoarele: „Cred că într-o astfel de întâlnire se poate realiza şi o anumită stare de spirit pentru a putea asuma o perspectivă comună şi, într-un spirit constructiv, să găsim soluţiile cele mai potrivite. Tema congresului este de foarte mare actualitate şi ea deschide practic o suită de manifestări care vor avea loc anul viitor; ne pregăteşte să asumăm, inclusiv în cadrul academic, această legătură foarte strânsă între Biserică şi Şcoală, între facultăţile de teologie, parohii şi mănăstiri. S-a reliefat în mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, şi ţin să subliniez şi eu, necesitatea asumării acestei perspective eclesiale, care relaţionează într-o formă foarte vie legătura dintre facultăţi, Tradiţia Bisericii şi viaţa Bisericii. Este foarte important să înţelegem că, inclusiv în cadrul facultăţilor, dincolo de ceea ce înseamnă asumarea şi respectarea exigenţelor de ordin academic sau de ceea ce ţine de specificul autonomiei universitare, este foarte important să înţelegem că tot ceea ce se întâmplă în facultăţile de teologie ar trebui să fie orientat către viaţă, şi în mod special către viaţa Bisericii. Pe de altă parte, cred că atunci când abordăm o temă precum aceasta, referitoare la misiunea Bisericii şi la rolul facultăţilor de teologie în contextul misionar de astăzi, este esenţial să avem în vedere că, dincolo de strategii şi programe misionare, un om viu, cu o credinţă autentică, poate fi un mărturisitor şi un misionar autentic“.
Lucrările congresului au fost precedate de referatul intitulat „Direcţii ale misiunii Bisericii astăzi. Rolul Facultăţilor de Teologie Ortodoxă“, susţinut de pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja, preşedintele Senatului Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad. În continuare, lucrările s-au desfăşurat pe următoarele secţiuni: „Dimensiunea misionară a teologiei ortodoxe în contemporaneitate“ şi „Rolul Facultăţilor de Teologie Ortodoxă în contextul misiunii pastorale: priorităţi, provocări şi perspective“. Moderatorii discuţiilor au fost pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă şi pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Cu acest prilej, au susţinut referate decanii şi reprezentanţii instituţiilor teologice de nivel academic din Patriarhia Română, de la Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Cluj-Napoca.
Congresul continuă astăzi, 23 septembrie, cu a treia secţiune, intitulată „Aspecte practice privind organizarea şi buna desfăşurare a procesului de pregătire academică şi formare duhovnicească în facultăţile de teologie ortodoxă“, coordonată de conf. univ. dr. Adrian Leme-ni. În cadrul acesteia vor fi discutate o serie de teme de actualitate din viaţa teologică românească, dintre care amintim următoarele: stadiul implementării hotărârilor ultimului Congres al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă de la Mănăsti-rea Nicula; prezentarea precizărilor referitoare la învăţământul teologic universitar din protocolul semnat între Patriarhia Română, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Secretariatul de Stat pentru Culte; regulamentul-cadru de funcţio-nare a facultăţilor/departamen-telor de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române. Lucrările se vor încheia cu dezbaterea WGOTE (Working Group Orthodox Theological Education) privind „Calitatea procesului de învăţământ în Facultăţile de Teologie Ortodoxă. Discuţii asupra situaţiei actuale şi perspective“.