De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Congresul Internațional al Dascălilor din România și al Dascălilor de Etnie Română de peste Hotare
În perioada 24-28 iulie, în județul Suceava și regiunea Cernăuți s-a desfășurat Congresul Internațional al Dascălilor din România și al Dascălilor de Etnie Română de peste Hotare. Evenimentul profesional științific și cultural al breslei profesorale este aliniat la tematica Anului cultural Ciprian Porumbescu, instituit de Senatul României pentru celebrarea a 170 de ani de la nașterea și comemorarea a 140 de ani de la moartea compozitorului Ciprian Porumbescu, pentru a omagia spiritul, geniul și patriotismul celui pentru care țara, limba, tradițiile și muzica au fost mai presus de propria libertate și viață. La deschiderea oficială a congresului au luat cuvântul reprezentanți ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, ai Casei Corpului Didactic „George Tofan” din Suceava, ai Inspectoratului Școlar și Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Mihai Cobziuc, a rostit o rugăciune și a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și mulțumirea față de deschiderea pe care profesorii și dascălii de etnie română de peste hotare o manifestă pentru susținerea culturii și spiritualității românești în afara granițelor țării.
În cadrul suitei de evenimente, a avut loc un colocviu internațional de pedagogie culturală și etnodidactică aplicată, la care au participat prof. univ. dr. Florin Pintescu, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, prof. dr. Marian Olaru, Institutul Bucovina al Academiei Române, lect. univ. dr. Natalia-Mihaela Lazăr, Centrul Universitar Nord din Baia Mare al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, Departamentul de Filologie și Studii Culturale, cercet. șt. prof. Serafima Crigan, Institutul de Modernizare a Conținuturilor Didactice, Cernăuți - Kiev, Ucraina, prof. Vasile Belia - Liceul Slatina cu predare în limba română al Comunității Teritoriale Solotvino, raionul Tiacevo, regiunea Transcarpatia, Maramureșul istoric, Ucraina.
În cadrul congresului au avut loc excursii documentare, dezbateri și colocvii pentru dascălii din România și de etnie română de peste hotare.