În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a poposit la recent-sfințitul Schit „Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Co
Congresul naţional „Hristos împărtășit copiilor” la Mănăstirea Caraiman
La Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman din județul Prahova a început ieri, 22 septembrie, Congresul național „Hristos împărtășit copiilor”. În deschiderea lucrărilor, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Informare intelectuală și formare duhovnicească în educația moral-religioasă a copiilor și tinerilor”. Congresul național „Hristos împărtășit copiilor” a reunit anul acesta inspectorii responsabili cu cateheza parohială din eparhiile Patriarhiei Române și inspectorii de religie din județele României.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a spus, în cadrul sesiunii inaugurale, că este nevoie de o mai bună colaborare între responsabilii cu educația religioasă din cadrul unei eparhii. „Aceste două zile ale congresului reprezintă un prilej foarte potrivit ca inspectorii eparhiali și inspectorii școlari județeni să se cunoască mai bine și împreună să rezolve situații care impun o soluționare rapidă. Constatăm că lucrăm într-o societate pluralistă, mai confuză, și prin ora de religie putem aduce o contribuție esențială la păstrarea identității creștine și românești”, a spus Preasfinția Sa. În continuare, Dana Buzducea, director național al Fundației World Vision România, a vorbit despre parteneriatul pe care fundația îl are cu Patriarhia Română și a atras atenția asupra unor realități îngrijorătoare care se regăsesc în societatea românească: neimplicarea părinților în procesul educațional al copiilor; riscul crescut de abandon școlar la elevii din satele românești. Adrian Lemeni, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, a vorbit despre relația dintre educația religioasă din școală și educația catehetică de la Biserică, care trebuie asumată în termeni de complementaritate, iar nu de competitivitate. De asemenea, a amintit și despre unele riscuri și derapaje din procesul educațional religios, cum ar fi: teologizarea excesivă a orei de religie; predare după formule și clișee scolastice rupte de viața Bisericii. Părintele Constantin Pătuleanu, expert formator coordonator în cadrul proiectului „Alege școala!”, a vorbit despre educația religioasă în viziunea unor Sfinți Părinți.
Părintele Constantin Naclad a prezentat celor prezenți raportul de activitate pe anul 2014-2015 a programului „Hristos împărtășit copiilor”, a Concursului național „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” și a proiectului „Alege școala!”. În cadrul sesiunii de deschidere au mai vorbit Romeo Moșoiu, consilier al ministrului educației și cercetării științifice, și Cătălin Pâslaru, inspector general pentru disciplina religie în cadrul Ministerului Educației și Cercetării Științifice. Lucrările congresului se vor încheia astăzi, 23 septembrie.