Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Consfătuire a profesorilor de religie din Bacău
Profesorii de religie din județul Bacău s-au întrunit miercuri în cadrul consfătuirii anuale, evenimentul desfășurându-se cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
În deschiderea întâlnirii, părintele profesor dr. Adrian Alexandrescu, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea și dragostea părintească arătată față de cadrele didactice care predau disciplina Religie, dar şi domnului prof. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației, pentru susținerea activității didactice a profesorilor din județul Bacău.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a subliniat că, în activitatea lor, profesorii de religie vor schimba lumea, nu atât prin ceea ce realizează, cât prin ceea ce vor reuși să întruchipeze din idealul hristic. De asemenea, a prezentat apoi profesorilor proiectul eparhial pentru realizarea unei cărți de rugăciuni.
Domnul inspector Vasile Timiș a reafirmat, în alocuțiunea domniei sale, fundamentul creștin al spațiului cultural european, strâns legat de componenta religioasă a sistemului educațional, fapt care a condus la crearea și afirmarea unei civilizații creștine. De asemenea, a identificat unele dintre problemele ridicate de fenomenul globalizării în societatea actuală, amintind de pericolele desacralizării, al nivelării, al anxietății și depresiei, precum și al diminuării respectului față de autoritatea didactică și de cea spirituală. În acest context, profesorul de religie trebuie să ofere mesajul grijii și al iubirii părintești a Mântuitorului față de fiecare om. Tinerii sunt mereu într-o căutare continuă, iar profesorul de religie trebuie să aducă în fața acestora mai ales modele din experiența liturgică, misionară și socială a Bisericii. De asemenea, copiii așteaptă mereu îngăduință, așa cum și profesorii așteaptă îngăduință de la părinții lor spirituali. De aceea, dobândirea Împărăției lui Dumnezeu este împreună-lucrare, așa cum vedem în modelele oferite de sfinți.
Părintele inspector școlar diecezan Petru Sebastian Tamaș, reprezentant al Diecezei Romano-Catolice de Iași, a adus profesorilor de religie, alături de mesajul de binecuvântare, și îndemnul de a-și păstra entuziasmul din momentul intrării în învățământ, ca o înnoire a gândului pur, nevinovat și plin de iubire din prima zi de școală.
Apoi, părintele inspector școlar Adrian Alexandrescu a realizat diagnoza procesului educațional din anul școlar precedent, cu evidențierea activităților cercurilor metodice. Consfătuirea a continuat cu prezentarea priorităților educației, a noutăților metodologice și a cadrului normativ privitor la organizarea procesului de învățământ în anul școlar 2021-2022.
În secțiunea lucrativă a întâlnirii, șefii de cerc pedagogic au prezentat un scurt raport al activităților educaționale desfășurate în parteneriat cu Biserica, evidențiind aspectele cele mai importante ale implicării tinerilor în cadrul școlilor și taberelor de vară, sau în diferite alte împrejurări din timpul anului școlar sau al vacanței de vară.
La final, doamna profesoară Teodora Plăeșu a prezentat proiectele Asociației profesorilor de religie „Sfânta Paraschiva” din Bacău, invitând colegii să participe la un simpozion organizat cu prilejul Zilei Educației, sărbătorită pe 5 octombrie.