„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Consfătuire a profesorilor de religie din județul Ialomița
Consfătuirea profesorilor de religie din județul Ialomița a avut loc joi, 7 octombrie 2021. Întâlnirea, desfășurată în mediul online, a fost organizată de părintele profesor Ion Marian, inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Ialomița.
Părintele inspector a prezentat agenda de lucru a întâlnirii, care a cuprins subiecte precum cadrul legislativ, programe și manuale școlare, grade didactice, activități metodice, dar și diverse recomandări. A fost prezentată și tematica aleasă de Sfântul Sinod pentru anul 2022, care a fost declarat drept Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, participanții la consfătuire fiind îndemnați să ia parte la activitățile și concursurile care vor fi organizate cu acest prilej împreună cu elevii lor.
Întâlnirea a fost onorată de oaspeți de seamă, printre care s-au numărat Vasile Timiș, inspectorul general pentru disciplina Religie în cadrul Ministerului Educației Naționale; Carmelușca Prelucă, inspector școlar general adjunct pentru județul Ialomița; Romeo Moșoiu, consilier al ministrului educației; părintele George Jambore, inspector patriarhal, și Adin Diaconescu, inspector eparhial. Fiecare interlocutor a vorbit despre importanța acestei discipline în viața copiilor, a principiilor morale necesare dobândirii unui caracter creștin și a exemplului de bunătate pe care profesorul este chemat să îl arate elevilor.
Inspectorul general pentru disciplina Religie, Vasile Timiș, a vorbit despre provocări ale didacticii și psihologiei religioase, precum: discursul religios în contextul provocărilor ecleziale, educaționale și sociale ale secolului al 21-lea; valențe și implicații cognitiv-comportamentale ale educației și experienței religioase; abordarea interdisciplinarității în cadrul activităților didactico-religioase. Tot în cadrul întâlnirii, părintele Marin Sebastian, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, a prezentat oferta educațională pentru anul școlar 2022-2023, ofertă pe care profesorii de religie o vor aduce la cunoștință elevilor din clasele a 7-a și a 8-a, dar și părinților acestora. De asemenea, metodistul Theodora Vild, de la Casa Corpului Didactic Ialomița, a prezentat oferta de cursuri de formare pentru profesorii de religie, invitându-i pe aceștia în cât mai multe proiecte și activități alături de elevii lor.
La final, părintele inspector Ion Marian a evidențiat rolul pe care îl are profesorul de religie în colaborarea cu preotul din parohie. Au fost oferite câteva recomandări în ceea ce privește respectarea parteneriatelor Școală-Biserică, studierea atentă a legislației și adaptarea demersului didactic la vârsta și nivelul de achiziție al elevilor.