Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Consfătuire cu profesorii de religie din sectorul 5
La Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Bucureşti a avut loc ieri o consfătuire cu profesorii de religie de la unităţile de învăţământ din cadrul Protoieriei Sector 5 Capitală. Cadrele didactice au aflat despre modalităţile în care pot încheia parteneriate între şcoală şi parohiile în a căror jurisdicţie se află, în vederea implementării de proiecte cultural-educaţionale şi de formare duhovnicească.
La consfătuirea cu profesorii de religie din cadrul sectorului 5 al Capitalei au participat părintele conf. dr. David Pestroiu, consilier la Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele Vasile Dumitru, protoiereul Protopopiatului Sector 5 Capitală, reprezentanţi ai Primăriei sectorului 5 şi metodiştii de religie. Acest nou format al consfătuirilor cu profesorii de religie, care se organizează pe fiecare sector al Capitalei şi cu participarea reprezentanţilor Arhiepiscopiei Bucureştilor şi ai protoieriilor, are în vedere o mai bună colaborare între cadrele didactice şi preoţii din parohii, precum şi o mai bună cunoaştere a realităţilor din şcolile Capitalei. „Scopul întâlnirii de astăzi îl constituie sudarea legăturilor dintre profesorii de religie şi unităţile de cult, dintre Şcoală şi Biserică, în cadrul unor parteneriate care au în vedere cunoaşterea şi implementarea unor programe comune cu rol educaţional, având drept finalitate creşterea morală şi intelectuală, precum şi desăvârşirea spirituală a copiilor noştri“, ne-a spus părintele David Pestroiu. „De la începutul acestui an, în fiecare sector al Capitalei funcţionează câte un protopopiat, şi aceste consfătuiri sunt pentru noi o bună modalitate prin care să stabilim relaţii de colaborare cu unităţile de învăţământ, cu Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi cu primăriile de sector. Noi ne doream de mult aceste lucru, mai ales stabilirea unei legături mai strânse între profesorii de religie şi preoţii din parohii“, ne-a spus părintele protoiereu Vasile Dumitru.
În cadrul întâlnirii, profesorii de religie au aflat ce fel de activităţi pot desfăşura în colaborare cu parohiile Capitalei. „Întâlnirile cu reprezentanţii Arhiepiscopiei Bucureştilor sunt deosebit de importante pentru toţi profesorii de religie deoarece astfel se creează o strânsă legătură între Biserică şi Şcoală, aflăm ce se aşteaptă de la noi, iar noi putem să expunem problemele cu care ne confruntăm, care sunt situaţiile dificile sau cele care ne bucură. Părintele protopop ne-a prezentat câteva aspecte despre activităţile educative practice pe care profesorii de religie le pot desfăşura cu elevii lor în cadrul bisericilor parohiale. Noi, profesorii metodişti, le vom spune colegilor noştri aspectele legislative legate de obţinerea gradelor didactice şi cum ar trebui să încheie un parteneriat“, ne-a spus Carmen Crudu, profesor de religie la Şcoala Gimnazială Nr. 126 şi metodist la disciplina religie.