De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Consfătuirea anuală a profesorilor de religie din judeţul Cluj
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan” a avut loc sâmbătă, 9 octombrie, consfătuirea anuală a profesorilor de religie din județul Cluj. În cadrul evenimentului s-au analizat activităţile educaţionale şi de formare religioasă a elevilor şi s-au prezentat reperele metodologice pentru disciplina religie.
Ședința de lucru s-a desfășurat în aula facultății, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură și câteva sfaturi duhovnicești.
În deschiderea consfătuirii, cei prezenți au ținut un moment de reculegere pentru Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraș, mutat la Domnul vineri, 8 octombrie.
Arhim. prof. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susținut o prelegere intitulată „La ce (mai) e bună Religia? O pledoarie pentru transcendență în învățământ”, vorbindu-le celor prezenți despre rolul profesorului în societatea contemporană, precum și despre rolul religiei ca disciplină între celelalte discipline. La final, părintele decan Teofil Tia le-a dăruit tuturor profesorilor prezenți cartea „Repere ale comunicării psiho-pastorale”.
De asemenea, prin intermediul platformei Zoom, au avut alocuțiuni preotul George Jambore, inspector patriarhal la Sectorul Teologic Educaţional al Patriarhiei Române, și conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector școlar general în cadrul Ministerului Educației Naționale.
În cea de a doua parte a întâlnirii, inspectorul școlar pentru disciplina religie din cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Cluj, preotul profesor Marian Sidon, a prezentat câteva aspecte de ordin administrativ. Au mai fost aduse în discuție acțiuni viitoare, precum și programele școlare actuale, organizarea cercurilor metodice și prezentarea metodologiei de aplicare a curriculumului la casa a IX-a.
La consfătuire au participat profesorii de religie din județul Cluj, atât cei care predau religia ortodoxă, precum și profesorii tuturor confesiunilor existente la nivelul județului Cluj. Printre cei prezenți s-a aflat și consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, preotul Cornel Coprean.