IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Consfătuirea profesorilor de religie din judeţele Galaţi şi Brăila
La Galaţi s-a desfășurat joi, 26 septembrie, Consfătuirea anuală a profesorilor de religie din județele Galați și Brăila. Evenimentul a debutat în Catedrala Arhiepiscopală cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi profesori, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la care au participat peste 200 de cadre didactice din judeţele Galaţi şi Brăila.
Şedinţa propriu-zisă a întâlnirii s-a desfăşurat în Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Chiriarhul Dunării de Jos a evidențiat în cuvântul său câteva din îndemnurile Sfântului Neagoe Basarab cu privire la educația și formarea copiilor, arătând totodată că lucrarea misionară a profesorului de religie în şcoală trebuie să fie o continuitate a formării sale duhovniceşti prin participarea la Sfânta Liturghie, împărtăşirea cu Sfintele Taine, cunoaşterea şi implicarea în activităţile multiple pe care Biserica le desfăşoară în societate.
La întrunire, au fost prezenţi Mioara Enache, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Galați, Viorel Botea, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Brăila, preotul Costel Bulgaru, inspector la disciplina Religie în judeţul Galaţi, şi Elena Cocîrlea, inspector la disciplina Religie în judeţul Brăila.
Alături de cei 200 de profesori de religie prezenţi la eveniment, au participat și elevi de la mai multe licee din municipiul Galați, care au avut posibilitatea de a-și exprima, fiecare în parte, opinii și sentimente cu privire la educația religioasă desfășurată în școlile noastre.
În cadrul întrunirii a fost analizată situaţia orei de religie în contextul misionar actual, accentuându-se exigenţele şi criteriile stabilite prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la îmbunătăţirea actului didactic şi s-a făcut o diagnoză a procesului educaţional la disciplina religie pentru anul şcolar 2018-2019.