Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Timiş
Sâmbătă, 19 februarie, la Liceul Pedagogic "Carmen Sylva" din Timişoara a avut loc întrunirea profesorilor de religie din judeţul Timiş cu pr. Dorin Săvescu, inspector de religie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.
Un prim punct al întâlnirii l-a constituit prezentarea noii legi a educaţiei şi a impactului acesteia asupra orei de religie în şcoală. Potrivit art. 18, aliniatul 1, religia este inclusă ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun în planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional. Însă, la solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie, situaţia şcolară a elevului fiind încheiată fără disciplina religie, conform art. 18, aliniatul 2. A doua temă abordată în cadrul discuţiilor a fost hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind declararea anului 2011 ca "An omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română". În acest sens, părintele inspector a îndemnat profesorii de religie pentru a organiza cu elevii diverse activităţi, prezentări de referate, expoziţii şi discuţii privind rolul familiei creştine şi importanţa definitorie a celor două mari Taine ale Bisericii în viaţa creştinilor de astăzi. Au avut loc dezbateri pe diverse teme, precum: metodologia gradelor didactice şi mişcarea personalului didactic. A urmat apoi prezentarea calendarului olimpiadei naţionale de religie şi a concursurilor organizate pentru elevi: "Cultură şi spiritualitate românească", concurs naţional interdisciplinar literatură română - religie, organizat de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava la Colegiul Tehnic Rădăuţi (etapa naţională 14-15 mai 2011); Concursul naţional de icoane "Biserica, lăcaş de închinare!" desfăşurat la Zalău (vernisajul expoziţiei - luna mai 2011) şi Concursul naţional de cercetări pedagogice în domeniul educaţiei religioase şi al educaţiei morale "Pentru şcoala de mâine", ediţia a IV-a, ce va avea loc în data de 20 iunie 2011 la Alba-Iulia şi este adresat profesorilor de religie din ţară şi tuturor celor interesaţi de domeniul educaţional, religios, şi nu numai. În finalul întâlnirii a fost distribuită profesorilor de religie timişeni broşura "Apostolat educaţional. Ora de religie - cunoaştere şi devenire spirituală", tipărită de Patriarhia Română, cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Fiecare profesor a primit două exemplare, unul pentru studiul propriu, iar celălalt pentru biblioteca unităţii de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea. Lucrarea "Apostolat educaţional" este oferită gratuit profesorilor din Patriarhia Română, preoţilor, directorilor de şcoli şi altor persoane implicate în activităţile educaţionale din Patriarhia Română.