De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Consfătuirea profesorilor de religie din Sibiu şi Bistriţa
În Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a avut loc marţi, 23 septembrie, consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sibiu. Profesorii de religie din judeţul Bistriţa-Năsăud s-au întâlnit la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Rebra Parva din Ţara Năsăudului.
La consfătuirea profesorilor sibieni au fost prezenţi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, inspectoarea la disciplina religie din judeţul Sibiu, prof. Măriuca Neagu, şi inspectorul de religie al Arhiepiscopiei Sibiului, dr. Sorin Joantă.
Dascălii de religie din şcolile şi liceele judeţului Sibiu au participat cu interes la consfătuirea anuală, o întâlnire la care se discută probleme întâmpinate de cadrele didactice în procesul de învăţământ. Cei aproape 150 de profesori de religie din judeţ au contribuit fiecare în parte la toate activităţile din anul şcolar trecut, prin pregătirea elevilor pentru participarea la olimpiadele de religie, la concursurile de profil şi la alte manifestări educativ-religioase. Din acest motiv, consfătuirea a fost şi un bun prilej ca Arhiepiscopia Sibiului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean să îşi exprime mulţumirile şi aprecierile pentru implicarea dascălilor de religie în astfel de activităţi, care vin să completeze programa şcolară şi să sprijine profesorii în eforturile lor de a le transmite elevilor învăţătura ce bună.
În debutul întâlnirii, inspectoarea Măriuca Neagu a prezentat IPS Mitropolit Laurenţiu şi tuturor celor prezenţi raportul pe anul trecut al disciplinei, dar şi noutăţile în domeniu, programa şcolară, calendarul olimpiadelor, concursurilor şi proiectelor din noul an şcolar.
„În acest an şcolar, ne dorim ca toate şcolile, prin profesorii de religie, să aibă un proiect de colaborare cu biserica de care aparţin sau altă biserică, iar cea mai simplă soluţie ar fi încheierea unui protocol de colaborare sau desfăşurarea unei activităţi în cadrul Proiectului «Duminica, şcoala mea în Biserică». Programele şcolare şi manualele cu toate auxiliarele sunt aceleaşi ca şi anul trecut. La consfătuirea naţională s-a discutat posibilitatea unui proiect de educaţie religioasă în grădiniţe, acolo unde este posibil şi se doreşte. În acest sens, vom centraliza situaţia activităţilor de educaţie religioasă din grădiniţele noastre“, a spus insp. Măriuca Neagu.
Impactul orei de religie
În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit dascălilor de religie pentru jertfelnicia lor în şcolile româneşti, într-un context din ce în ce mai nefavorabil orei de educaţie religioasă. Ierarhul i-a asigurat pe profesori de tot sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului şi i-a îndemnat să dea dovadă în continuare de un real devotament în misiunea lor de a face educaţie religioasă în şcoli.
„Apreciez munca depusă în anul şcolar trecut şi îmi exprim dorinţa ca profesorii de religie să fie cât mai aproape de Biserică, să fie o pildă pentru copii. Atunci când aveţi posibilitatea, aduceţi copiii la biserică, pentru că atunci când vor vedea că participaţi la sfintele slujbe, vor veni şi ei. Impactul direct al orei de religie în şcoală este prezenţa copiilor la biserică. Aşa cum sunteţi preocupaţi cu toţii de abandonul şcolar, trebuie să fim preocupaţi şi de abandonul de la biserică. Prima responsabilitate este a preoţilor care trebuie să facă misiune şi să atragă toată familia spre Biserică, dar şi dumneavoastră aveţi un rol important“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
În cadrul întâlnirii au fost prezentaţi noii profesori de religie din judeţ, dascălii care au avansat în funcţii de conducere, dar şi cei care s-au retras din aceste funcţii. De asemenea, au mai fost discutate şi probleme de ordin administrativ sau dificultăţile întâmpinate în anumite şcoli, care afectează activitatea pedagogică a profesorilor de religie.
Consfătuire a profesorilor la Bistriţa
Profesorii de religie din judeţul Bistriţa-Năsăud s-au întâlnit marţi, 23 septembrie, la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Rebra Parva din Ţara Năsăudului.
Consfătuirea a început cu o slujbă de Te-Deum oficiată în biserica mănăstirii, iar la întâlnirea ce a continuat în sala festivă a participat şi Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În debutul consfătuirii, ierarhul a subliniat faptul că salvarea tineretului se află în mâna dascălilor luminaţi.
„Omul, ca să devină om, trebuie să fie format. De multe ori însă, noi, cei ce ar trebui să-l ajutăm pe cel micuţ să devină om, om în adevăratul sens al cuvântului, constatăm că noi avem puţintică credinţă. Apostolii la un moment dat s-au adresat Mântuitorului, în Evanghelia după Luca, în capitolul 17, şi L-au rugat: „Doamne, sporeşte-ne credinţa!“. Atunci când ai o credinţă pe viaţă şi pe moarte, atunci când eşti nebun pentru Hristos, eşti în stare să-i înflăcărezi şi să-i dinamizezi şi pe ceilalţi“, a spus IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Ierarhul a fost însoţit la consfătuirea de la Bistriţa de către consilierul cultural al Arhiepiscopiei, pr. Bogdan Ivanov, care, la rândul său, i-a încurajat pe profesori în misiunea lor, în ciuda dificultăţilor cu care se confruntă zi de zi.
Protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu, şi-a exprimat dorinţa unei mai bune colaborări între profesorul de religie şi preotul paroh. La consfătuire a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, care a ţinut să îi felicite pe profesorii de religie pentru rezultatele deosebite la olimpiada de religie, dar şi la celelalte concursuri tematice.
În cadrul consfătuirii, profesoara Liana Paşca, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş„ din Beclean, a prezentat un referat despre Sfinţii Martiri Brâncoveni.
Pr. Tudor Mudure, inspectorul eparhial pe probleme de tineret din judeţul Bistriţa-Năsăud, a făcut o prezentare a activităţilor cu tinerii din judeţ şi a programului after-school, iniţiat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, şi care se desfăşoară din această toamnă la Şcoala „Ştefan cel Mare“ din Bistriţa.
Potrivit inspectorului de religie al judeţului Bistriţa-Năsăud, pr. Adrian Cherhaţ, au fost discutate, apoi, cu profesorii metodişti probleme legate de predarea disciplinei în şcoli, precum şi despre misiunea Bisericii în educaţia copiilor şi a tinerilor. Au fost analizate şi planurile cadru şi programele noi la clasele pregătitoare, a I-a şi a II-a, şi s-a discutat şi despre concursurile şi competiţiile şcolare din acest an. (Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)