De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeşului
La sfârşitul săptămânii trecute, la Reşedinţa episcopală din Caransebeş, membrii Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului s-au întrunit în şedinţă de lucru, sub conducerea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian.
După rugăciunea de binecuvântare şi cuvântul de deschidere al chiriarhului locului, a urmat raportul sectoarelor de activitate ale centrului, prezentat de părinţii consilieri, Consiliul Eparhial luând mai multe hotărâri. Astfel, au fost aprobate deciziile Permanenţei Eparhiale din ultimele luni, fiind adoptate şi altele noi. La propunerea chiriarhului, Filia Putna a Parohiei Prigor, Protopopiatul Băile Herculane, va deveni parohie misionară din data de 1 noiembrie 2011, urmând ca în scurt timp să fie numit şi un preot pe seama acesteia. De asemenea, Parohia Ciortea cu Filia Iertof, Protopopiatul Oraviţa, a fost înregistrată în categoria parohiilor misionare, necesitând o atenţie deosebită din partea Centrului Eparhial. Cu această ocazie, a avut loc şi numirea la cerere, pe seama parohiei vacante Ticvaniu Mic, Protopopiatul Oraviţa, a tânărului teolog Constantin-Florin Milin. Întrucât în această perioadă are loc şi recensământul populaţiei şi locuinţelor, Consiliul Eparhial a solicitat preoţilor din parohii să actualizeze datele şematismului, pentru a se putea cunoaşte în amănunţime nu numai numărul credincioşilor, ci şi problemele spirituale, materiale şi sociale cu care aceştia se confruntă. O atenţie deosebită va fi acordată asistenţei sociale a Bisericii, la nivelul fiecărei unităţi bisericeşti, mai ales că Sfântul Sinod a hotărât ca 2012 să fie "Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor". În a doua parte a şedinţei Consiliului Eparhial s-au discutat problemele economice ale eparhiei, dar şi modul în care s-a desfăşurat prima etapă a colectei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, la care preoţi şi credincioşi din Banatul Montan au contribuit deopotrivă, chiar dacă cu toţii trec prin vremuri de criză materială.