Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Consolidarea și reabilitarea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a intrat în linie dreaptă
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-a bucurat joi, 18 august 2022, de momente cu o importanță istorică deosebită. În Sala „Gherasim Putneanul” a Centrului eparhial Suceava, în prezența ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, domnul Attila-Zoltán Cseke, a fost semnat contractul de finanțare pentru realizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a ansamblului de clădiri ale Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
Delegația a fost întâmpinată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar, arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, precum și de membri ai Permanenței Consiliului eparhial. Alături de reprezentanții Companiei Naționale de Investiții și de cei ai autorităților locale, între care Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, și Ioan Stan, senator, oaspeții au vizitat ansamblul mănăstirii. Arhid. Vasile Demciuc, consilier al Sectorului monumente, patrimoniu și arhitectură bisericească, le-a vorbit invitaților despre valoarea istorică, dar și cultural-artistică a lăcașului de cult, evidențiind aspectele arhitecturale și picturale ale acestuia.
Cei prezenți s-au îndreptat mai apoi spre Centrul eparhial Suceava, unde a avut loc semnarea contractului de execuție. Oaspeții s-au bucurat și de un scurt moment artistic susținut de membri ai Grupului psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de arhid. Ilie Leonte.
În continuare, pr. Constantin Oprea, consilier eparhial în cadrul Sectorului cultural, a dat citire textului Ordinului „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic domnului ministru Attila-Zoltán Cseke „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și comunității”. De asemenea, i-au fost oferite medalia și icoana jubiliară, anul acesta împlinindu-se 500 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
În cuvântul său, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a subliniat importanța păstrării valorilor creștine, dar și a înnoirii patrimoniului pentru generațiile viitoare: „Sunt onorat și mulțumesc pentru această primire călduroasă. Momentul principal este acela al semnării și cred că suntem cu toții bucuroși în suflet că am ajuns până la acest moment. Tot ceea ce mă animă și ne animă în tot ceea ce facem este în primul rând respectul față de valori și în primul rând față de valorile creștine. Atunci când Guvernul investește din bugetul de stat sume în reabilitarea unui asemenea ansamblu nu este vorba numai de Patrimoniul UNESCO; el este foarte important ca angajament al Statului Român de a păstra tot ceea ce este mai mult decât o valoare a țării, este o valoare universală. Dar eu cred că este și un angajament față de valorile creștine și acest lucru este poate și mai important”.
Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a vorbit despre importanța acestei zile: „500 de ani se împlinesc anul acesta, din 1522 de când a fost finalizată Biserica «Sfântul Gheorghe»; nu e nimic întâmplător. Aici, 155 de ani a fost reședința Mitropoliei Moldovei și nu departe de aici, Cetatea de Scaun, pentru că a fost capitala Moldovei, Suceava, cetate pe care am refăcut-o anii trecuți din fonduri europene și care arată, la fel, foarte bine; sunt carte de vizită pentru noi, pentru suceveni. Eu sunt convins că atunci când se va termina acest ansamblu arhiepiscopal, ne va face cinste, și mulțumesc domnului ministru Cseke”.
Dintre obiectivele cuprinse în proiectul de finanțare din Programul național de construcții de interes public sau social (PNCIPS), fac parte Biserica „Sfântul Gheorghe”, stăreția, corpul de chilii, paraclisul, clisiarnița, dar și zidul de piatră care separă incinta mănăstirii.