Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Consorțiul „Universitaria” la muzeul eparhial din Galaţi
Municipiul Galați a găzduit, în perioada 14-17 noiembrie, întrunirea reprezentanților universităților care fac parte din Consorțiul „Universitaria”, cea mai veche asociere de acest fel din țara noastră. Un punct important pe agenda întrunirii a fost vizita universitarilor la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, unde Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, le-a prezentat oaspeților de seamă exponatele găzduite. Ierarhul le-a vorbit cu acest prilej despre rolul Bisericii în păstrarea culturii și limbii române și despre importanța prezenței Bisericii în Universitate și a universitarilor în Biserică.
Reprezentanții universităților din Consorțiul „Universitaria” - rectori, prorectori și președinți ai Senatelor universitare, directori generali administrativi, secretari-șefi, studenți și reprezentanți ai sindicatelor - s-au reunit la sfârșitul săptămânii trecute la Galați pentru a discuta strategii, inițiative și proiecte care vizează excelența în educație și cercetare.
Festivitatea de deschidere a lucrărilor întrunirii a avut loc vineri, 15 noiembrie, în Aula „Virgil Madgearu” a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din municipiu. În după-amiaza aceleiași zile, reprezentanții celor zece universități participante au vizitat Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, ghid și gazdă fiindu-le Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
Înaltpreasfinția Sa le-a prezentat distinșilor invitați inestimabila comoară de cultură și spiritualitate ortodoxă adăpostită de muzeul eparhial din Galați, care dă mărturie despre creștinismul bimilenar de la Dunărea de Jos. „Acest muzeu este o carte deschisă a perspectivei istoriei bisericești de la gurile Dunării, care se identifică cu istoria neamului românesc. În acest loc se întâlnesc straturile de civilizație greco-romană, apoi bizantină, cu unele inserții ale Mitropoliei Proilaviei, care a fost pavăză pentru păstrarea culturii și limbii române. Preoții din Brăila, în cadrul acestei mitropolii, au slujit tot timpul în limba română”, ne-a transmis Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Ierarhul a evidențiat apoi rolul de ctitor al învățământului universitar timpuriu pe care l-a avut Biserica în țara noastră, precum și importanța prezenței Bisericii în Universitate și a universitarilor în Biserică, instituție care a luptat peste veacuri pentru consolidarea prin credință a culturii, a învățământului și a limbii. „Ne-am bucurat de o prezență generoasă a Consorțiului «Universitaria» pentru a prezenta câteva aspecte menite să deschidă spiritual și nu numai lucrarea Bisericii Ortodoxe Române în timp pentru consolidarea prin credință a culturii, a învățământului și a limbii. Prezența Teologiei în principalele universități ale României arată de ce Biserica a revenit în locul ei de ctitorie, atât la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, la Universitatea din București și nu numai, fiind temelia actului sacru de iubire a devenirii creștinului, deodată prin cultură și prin cunoaștere, așa cum evenimentul filocalic sărbătorit la pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț arată de ce Biserica Ortodoxă Română a exprimat bucuria întâlnirii cu Dumnezeu prin flacăra isihasmului în secolul al 19-lea, unind cele trei focare spirituale de limbă greacă, limbă latină- română și limbă slavonă, în scopul unic al culturii creștine și al credinței care ridică, după cum a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cultura în cer și coboară în cultură harul lui Dumnezeu”, a declarat Înaltpreasfinția Sa pentru TRINITAS TV.
La finalul vizitei, oaspeții s-au închinat în capela din incinta muzeului și apoi au mers în sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu”, unde au avut prilejul de a vedea o expoziție cu imagini de la inundațiile devastatoare din această toamnă din județul Galați și modul în care Biserica s-a implicat pentru sprijinirea semenilor greu încercați. La final, ierarhul le-a oferit volume din Noul Testament, cărți de rugăciune, revista eparhială „Călăuză Ortodoxă” și alte daruri.
Consorțiul „Universitaria” este cea mai veche structură academică de profil din țară, incluzând peste 42% din studenți și peste 40% din cadrele didactice universitare. Acest consorțiu a fost fondat în anul 2009 prin asocierea Universității din București, a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” și a Universității de Vest din Timișoara. În timp, între membrele consorțiului au mai fost incluse Academia de Studii Economice din București, Universitatea din Craiova, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Universitatea „Ovidius” din Constanța. Din anul 2018, Universitatea de Stat din Chișinău este membru cu statut de observator.