De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Constantin Brâncoveanu - ctitor al cărţii religioase
Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei a organizat joi, 4 septembrie, o expoziţie de carte românească veche, intitulată „Domnitorul Constantin Brâncoveanu - Ctitor al cărţii religioase“. Manifestarea a avut loc în cadrul Anului comemorativ închinat Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română şi se încadrează într-o serie de evenimente dedicate marelui voievod martir, pe care Eparhia Alba Iuliei le organizează în acest an.
Expoziţia reuneşte manuscrise brâncoveneşti şi carte bisericească de epocă, frumos ornamentată şi foarte bine păstrată. Adresându-se celor prezenţi la deschiderea expoziţiei, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a spus: „Acest eveniment este binevenit acum, în anul 2014, dedicat martirilor brâncoveni şi datorită faptului că acest voievod valah a avut o legătură strânsă cu Cetatea Alba Iuliei. El este considerat un ocrotitor generos al Bisericii Transilvaniei, care îşi avea sediul aici, sprijinind, pe de o parte, credinţa ortodoxă a românilor transilvăneni, iar, pe de altă parte, sprijinind cultura românească“.
Muzeul de Artă Sacră al Arhiepiscopiei a primit prin acest eveniment un aer menit să îi transpună pe vizitatori în vremea Domnitorului Constantin Brâncoveanu, a cărui îndelungată domnie a reprezentat o epocă strălucită în istoria poporului român. Expoziţia a fost gândită în detaliu ca un pelerinaj în memoria marelui domnitor şi este un omagiu adus personalităţii lui Constantin Brâncoveanu, de la al cărui martiriu se împlinesc în 2014 trei sute de ani.
Cărţile expuse, monumente rare
Cărţile expuse, de o mare diversitate şi frumuseţe, sunt fiecare în parte monumente rare, de o frumuseţe şi importanţă ieşită din comun, ce păstrează amprenta acelor vremuri. Pe lângă evenimentul cultural şi experienţa estetică şi sufletească a participanţilor, expoziţia a actualizat umbra de aur a lui Constantin Brâncoveanu, pe care vizitatorii o pot citi în cheie spirituală din cărţile expuse. Deşi au trecut 300 de ani de la plecarea lui martirică din această lume, moştenirea culturală şi spirituală lăsată de sfântul domnitor este în continuare impresionantă şi bine păstrată, fiind, peste timp, expresia unui efort major de renaştere spirituală.
Expoziţia a fost organizată de Arhiepiscopia Alba Iuliei în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Judeţeană Alba a Arhivelor Naţionale, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Municipal „Ioan Raica“ Sebeş.
Alegerea acestui an comemorativ a avut în vedere cinstirea după cuviinţă, a Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Urcat pe tronul Munteniei în 1688, Constantin Brâncoveanu a domnit peste un sfert de veac cu demnitate, responsabilitate şi smerenie, ca un adevărat domn creştin al Ţării Româneşti.
Însuşirile intelectuale şi morale ale Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, educaţia, cultura, inteligenţa şi formaţia politică, poziţia asumată de apărător al intereselor religioase ale românilor din Transilvania pentru păstrarea credinţei ortodoxe în vremuri tulburi, ctitoriile bisericeşti, mănăstireşti, de artă şi cultură veche românească într-un stil novator, care îi poartă numele, alcătuiesc portretul luminos al unui creştin adevărat, bărbat vrednic, plin de duh apostolesc, iubitor de ţară şi râvnitor pentru fapta bună.