Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Constantin Brâncuși omagiat la Curtea de Argeș
Cu ocazia împlinirii a 59 de ani de la moartea marelui sculptor român Constantin Brâncuși, Biroul de cateheză și activități cu tineretul din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a organizat, miercuri, 16 martie, în municipiul Curtea de Argeș, o manifestare culturală la care au participat elevi de la Grupul Școlar „Ferdinand I” și din Parohia Valea Danului.
Un sobor de preoți a oficiat slujba Parastasului pentru marele sculptor în biserica maramureșeană „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din municipiul Curtea de Argeș.
Evenimentul s‑a desfășurat în prezența părintelui consilier Dan Obrocea, responsabil de Sectorul învățământ și activități cu tineretul din cadrul eparhiei.
După oficierea slujbei de pomenire, copiii prezenți au vizitat atelierul meșterului popular Gheorghe Mateescu, unde au admirat expoziția personală a acestuia și au primit explicații cu privire la arta sculpturii în lemn.
Acțiunea inițiată în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului se numără între activitățile desfășurate în cadrul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox.
Constantin Brâncuşi s‑a născut la 19 februarie 1876, în satul gorjean Hobiţa, fiind al şaselea copil al soţilor Radu Nicolae şi Maria Brâncuşi. Personalitate marcantă în mișcarea artistică modernă și unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului 20, Constantin Brâncuși a acordat o importanță deosebită luminii și spațiului, acestea devenind trăsături caracteristice ale lucrărilor sale. Pe 16 martie 1957, Constantin Brâncuşi s‑a stins din viaţă la Paris, fiind înmormântat alături de alte personalităţi ale culturii mondiale, în cimitirul Montparnasse.