De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Constituirea Comisiei de Pictură Bisericească
La Palatul Patriarhiei, în Sala „Consilium”, s-a desfăşurat ieri, 31 ianuarie, şedinţa de constituire a Comisiei de Pictură Bisericească. Aceasta a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Comisia de Pictură Bisericească îşi desfăşoară activitatea la Patriarhia Română, iar preşedintele acesteia este Patriarhul României. În noua sa formulă, Comisia de Pictură Bisericească este compusă din şapte membri, cu atribuţii specifice, numiţi prin Decizie Patriarhală, pe o perioadă de patru ani. Noii membri ai comisiei sunt: pr. conf. dr. Gheorghe Holbea, pentru probleme de teologie dogmatică; Ştefan Cătălin Ionescu-Berechet, istoria artei; Dan Mihai Ivanovici, pictor bisericesc, categoria I, restaurator; Daniel Codrescu, pictor bisericesc frescă şi mozaic, categoria a II-a, restaurator; pr. Petre Braşoveanu, pictor bisericesc; Alexandru Nicolau, pictor bisericesc, categoria a II-a, şi Cătălin Palamariu, restaurator, pictor bisericesc.
„Gândul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de a înnoi Comisia de Pictură Bisericească, prin promovarea unor specialişti tineri, este un gând foarte vechi, însă el s-a realizat acum şi este un lucru foarte îmbucurător. Aşa cum ştiţi, în ultimele două decenii, în ţara noastră s-au construit foarte multe locaşuri de cult. Unele au fost deja îmbrăcate în haina picturii, însă majoritatea dintre ele aşteaptă să fie pictate. Astfel, era nevoie de o comisie tânără, capabilă să se deplaseze şi pe teren, pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române. Era nevoie de o comisie care să fie animată de valorile pe care le propovăduieşte Biserica noastră: onestitatea şi dorinţa de a promova artişti cu adevărat talentaţi, într-un ritm firesc”, a precizat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
Între atribuţiile Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române amintim: supraveghează şi controlează modul de aplicare a prevederilor statutare şi regulamentare bisericeşti, a hotărârilor organismelor centrale bisericeşti şi ale Patriarhului României, privind păstrarea unităţii dogmatice, artistice şi de execuţie a lucrărilor de artă bisericească în Biserica Ortodoxă Română; aplică hotărârile Sfântului Sinod referitoare la arta bisericească şi supraveghează din punct de vedere dogmatic-liturgic, artistic şi tehnic realizarea lucrărilor de pictură bisericească ortodoxă; pregăteşte şi autorizează specialişti în arta bisericească, de credinţă ortodoxă, cu drept de lucru în bisericile ortodoxe şi în edificiile de patrimoniu ortodox; pregăteşte şi autorizează specialişti restauratori, de credinţă creştin-ortodoxă, atestaţi de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, pentru a obţine drept de lucru în bisericile ortodoxe şi în edificiile de patrimoniu ortodox, indiferent de sursa de finanţare (publică sau privată).
„Comisia de Pictură Bisericească funcţionează în cadrul Sectorului Cultură şi patrimoniu religios al Patriarhiei Române şi este organismul central de acreditare a specialiştilor şi de avizare a lucrărilor din sfera artelor bisericeşti. Prin mecanismul său administrativ, evidenţiază creaţiile artistice autentice din Patriarhia Română şi le valorifică în expoziţii, conferinţe şi publicaţii de specialitate”, ne-a declarat Nicolae Hriţcu, consilier patriarhal, secția Patrimoniu religios a Sectorului Cultură şi patrimoniu religios.