De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Constituirea noii Adunări eparhiale în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
Sâmbătă, 4 iunie 2022, când Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mucenici de la Niculițel, Zotic, Atal, Camasie şi Filip, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului eparhial a avut loc ședința de constituire a noii Adunări eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, consilierii și inspectorii eparhiali, precum și membrii aleși ai forului bisericesc, clerici și mireni, au participat la slujba Te-Deum, săvârșită în Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Lucrările ședinței extraordinare au debutat cu mesajul de bun venit al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, urmat de cuvântul pr. Dimitrie Horga, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc, care a prezentat succint metodologia de alegere a noii componențe a Adunării eparhiale pentru un nou mandat de 4 ani, în perioada 2022-2026.
A urmat nominalizarea și constituirea unui secretariat provizoriu, condus de pr. Constantin Georgian Rotar care, după apelul nominal al membrilor aleși conform circumscripțiilor electorale din care fac parte, a centralizat mandatele acestora. Fiind legal constituită, președintele adunării a invitat membrii celor zece circumscripții electorale să se organizeze în două secțiuni pentru verificarea mandatelor, iar mai apoi raportorii acestora, neexistând mandate contestate, au propus validarea alegerilor. Supusă la vot, noua Adunare eparhială a fost declarată de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic legal constituită și capabilă de a lua hotărâri.
După alcătuirea Biroului Adunării eparhiale, secretarul general, pr. Constantin Georgian Rotar, a dat citire ordinii de zi, în cadrul căreia a fost citită lista membrilor titulari și onorifici în mandatul 2022-2026 și s-au constituit cele 5 comisii ale adunării: administrativ-bisericească, culturală și educațională, economică, bugetară și patrimonială, social filantropică și cea organizatorică, juridică și de validare. Fiecare dintre aceste comisii este formată din doi clerici și patru mireni.
Ședința a continuat cu alegerea și delegarea membrilor pentru Adunarea Națională Bisericească, a celor din Consiliul eparhial (3 clerici și 6 mireni) și din Consistoriul eparhial și monahal. Totodată, au fost desemnați spre a fi aprobați de Sinodul mitropolitan, ca membri în Consistoriile mitropolitane, 2 clerici, respectiv 2 clerici monahi pentru Consistoriul monahal.
Prezenți la ședința extraordinară de constituire a noii Adunări eparhiale, deputatul Ioan Stan, ing. Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean, precum și ec. Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava, au fost propuși ca invitați permanenți ai adunării pentru perioada 2022-2026.
Ultimul punct al ordinii de zi a fost reprezentat de luările de cuvânt din partea celor prezenți.
Gheorghe Flutur a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop pentru invitația de a lua parte la Adunarea eparhială și l-a felicitat pentru întreaga organizare a unui astfel de eveniment. Totodată, acesta i-a felicitat pe toți membrii forului bisericesc și le-a urat mult succes în misiunea pe care o au.
Senatorul Ioan Stan a mulțumit, de asemenea, celor de față pentru votul de a fi invitat permanent al Adunării eparhiale, promițându-și sprijinul în demersurile pe care le face Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în vederea construirii unui nou Centru eparhial. Și primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu, și-a arătat deschiderea de a se alătura acestui demers inițiat de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, subliniind faptul că este o provocare pentru membrii Adunării eparhiale de a împlini acest deziderat.
Au mai luat cuvântul Ioan Burlui, general de brigadă (în rezervă) și preşedinte al Filialei Judeţene „Plăieşii” Suceava a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, și medicul Valeriu Gavrilovici, aflat la al doilea mandat consecutiv în Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Acesta a adus în discuție măsurile luate de autorități în perioada pandemică, mai ales în preajma Sărbătorilor Pascale ale anului 2020, când toate bisericile au fost nevoite să-și închidă porțile, arătând faptul că alături de grija pentru trup trebuie să fie cea pentru minte și suflet, „după dictonul latin: Mens sana in corpore sano. Ori mintea atâtor oameni (…) s-a alterat, a fost afectată în timpul acestei perioade grele pe care am traversat-o”. Familia și problema demografică, asaltul ideologic al rețelelor sociale și impactul nefast al acestora asupra celor tineri, precum și necesitatea promovării patriotismului și a cunoașterii istoriei poporului român sunt alte aspecte aduse în discuție de medicul sucevean.
Pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, în cuvântul rostit, a remarcat faptul că s-a ales această formulă „înțeleaptă, de a aduna într-un singur buchet toate energiile județului” cu scopul de a realiza lucrări frumoase în mandatul noii Adunări eparhiale.
A urmat părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care, după mesajul de felicitare transmis celor noi aleși, a adus în discuție problema bucovinenilor de dincolo de graniță, din Ucraina. Acestora le-a fost și le este încă interzis să vorbească limba română, iar cărțile lipsesc sau sunt puține și scumpe. În contextul conflictului militar din țara vecină, părintele Melchisedec a adus în atenția Adunării eparhiale faptul că „asistăm la o depopulare, un fel de epurare în ținuturile și în satele românești de dincolo”. Un alt aspect semnalat a fost decizia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop de a redeschide toate mănăstirile închise în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în perioada austriacă, începând cu Mănăstirea Solca, lăcaș de cult care anul acesta sărbătorește 400 de ani de la sfințire.
În cuvântul de încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a mulțumit tuturor celor care au luat cuvântul și a dăruit tuturor participanților două dintre ultimele lucrări semnate ca autor, apărute la Editura Crimca, „Tanatologie și nemurire” și „Parabolele - nestemate ale învățăturii lui Iisus”.