În Duminica a 4‑a din Postul Mare, a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a fost prezent la Focșani, săvârșind Sfânta Liturghie în
Constituirea noii Comisii de Pictură Bisericească
La Palatul Patriarhiei a avut loc miercuri, 26 februarie, ședința de constituire a Comisiei de Pictură Bisericească pentru mandatul 2025-2029. Ședința a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care în deschidere a rostit cuvântul intitulat „Misiunea și responsabilitatea Comisiei de Pictură Bisericească”. La final, Preafericirea Sa a oferit distincții membrilor comisiei care și-au încheiat mandatul la începutul anului 2025.
Apelul nominal a fost rostit de către Nicolae Hrițcu, consilier patriarhal şi secretarul comisiei. Comisia de Pictură Bisericească își desfășoară activitatea la Patriarhia Română și este prezidată de Patriarhul României, personal sau prin delegați. Membrii comisiei pentru noul mandat sunt: pr. lect. dr. Silviu Tudose, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; monahia dr. Atanasia Văetiși, istoric de artă; Adrian Botea, pictor bisericesc; Daniel Poterașu, pictor bisericesc; Gabriel Toma Chituc, pictor bisericesc; Valentin Tanasă, restaurator pictură murală; Nicolae Catrina, restaurator pictură pe lemn și lemn policrom.
Potrivit Regulamentului pentru organizarea și funcționarea Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române, noii membri sunt numiți prin Decizie Patriarhală pe un termen de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire în cazuri excepționale. „Ne aflăm la început de drum, chiar dacă unii dintre membrii comisiei sunt la al doilea mandat. Este un drum pe care sperăm să-l parcurgem cu folos, în sensul de a împlini proiectele începute acum patru ani. Mă refer aici în special la «Îndrumătorul iconografic» și la «Normativul de restaurare a patrimoniului bisericesc aflat în uz cultic», și în același timp, la a ne face datoria față de atribuțiile pe care Comisia de Pictură Bisericească le are, aceea de a veghea la buna desfășurare a procesului de pictare și restaurare a bisericilor și icoanelor, precum și la buna desfășurare a împodobirii lăcașurilor de rugăciune cu mobilier bisericesc și cu toate cele care țin de ceea ce numim arta bisericească. Este o responsabilitate foarte mare de care depinde felul în care arată bisericile noastre. Este imperios ca ele să fie împodobite corect din punct de vedere liturgic, dogmatic și artistic, în tradiția bizantină, în tradiția Bisericii noastre, pentru a evita anumite deraieri de la exprimarea corectă a învățăturii de credință prin pictură și prin împodobirea lor și pentru a facilita astfel o slujire liturgică adecvată în timpul slujbelor săvârșite acolo”, ne-a spus pr. lect. dr. Silviu Tudose.
La finalul ședinței, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Diploma Anului Centenar al Patriarhiei Române cu medalie membrilor Comisiei de Pictură Bisericească care și-au încheiat mandatul la începutul anului 2025: lect. dr. Ștefan-Cătălin Ionescu-Berechet, istoric de artă și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București; Ioan Moldoveanu, pictor bisericesc; Daniel Codrescu, pictor bisericesc; Cătălin Palamariu, restaurator pictură murală.