La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Construcţia unei biserici - bucurie a sufletului
Duminică după-amiază, în ajunul praznicului Naşterii Maicii Domnului, s-a pus piatra de temelie a unei noi biserici, în cartierul Dudeşti, ce va purta hramul „Naşterea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat“, prăznuit pe 8 februarie.
Slujba sfinţirii locului pe care se va construi noua biserică a fost săvârşită de către PS Varsanufie, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, alături de care s-au mai aflat părintele protopop Dinu Pompiliu, părintele Ioan Ţeugea, parohul viitoarei biserici, precum şi alţi preoţi şi diaconi de la parohiile vecine. La finalul slujbei, PS Varsanufie a ţinut un scurt cuvânt prin care a arătat importanţa construirii unei noi biserici, precum şi bucuria şi binecuvântarea şi şansa credincioşilor de a fi ctitorii noului lăcaş: „Acestă slujbă de sfinţire a locului pentru construcţia unei noi bisericii este o mare binecuvântare pentru toţi cei care au participat şi care împreună cu părintele paroh Ioan Ţeugea vor purcede cu râvnă la ridicarea noii biserici“, a spus PS Episcop Varsanufie. De asemenea, părintele Ioan Ţeugea şi-a arătat nădejdea că, în scurt timp, cu ajutorul Mântuitorului Hristos şi a credincioşilor iubitori de biserică, se va ridica noul lăcaş din cartierul Dudeşti. „Construcţia unei noi biserici înseamnă totdeauna o bucurie a sufletului. Terenul pe care va fi ridicată biserica este o zonă în care se construieşte intens în ultima vreme. Există deja o şcoală nouă, iar biserica va răspunde nevoilor copiilor şi tinerilor care se vor muta în zonă“, ne-a declarat pr. Ioan Ţeugea. Terenul pe care se va construi biserica a fost acordat cu aprobarea Primăriei Generale a Capitalei şi se întinde pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, existând deja autorizaţia de construcţie din partea primăriei de sector.