În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Continuă lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului
Pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului se fac ultimele lucrări pentru realizarea primei turnări a betonului în armătura radierului. Muncitorii sudează fierul în armătura de pe grinzile din partea de vest. Au fost aduse şi echipamente speciale pentru protejarea betonului de îngheţ.
În jur de 130 de muncitori lucrează pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului la realizarea armăturii din fier-beton pe grinzile principale din partea de vest a construcţiei. Inginerul Ionuţ Gulinescu, şef punct de lucru zona de vest, ne-a spus că aşezarea fier-betonului în armătura radierului s-a realizat cu un plus de material, pentru că a fost folosit un număr suplimentar de bare de fier. "Până acum au fost folosite în jur de 450-500 de tone de fier-beton, cantitate care a intrat pe grinda principală transversală şi pe cele secundare din partea de vest. După cum se vede, sunt foarte multe bare de fixat şi s-au folosit de asemenea şi nişte bare speciale de 32 de milimetri, care sunt foarte greu de montat pentru că necesită şi o sudură suplimentară, de aceea la ora actuală lucrează în ritm susţinut în jur de 15 sudori", ne-a explicat ing. Ionuţ Gulinescu.
Mâine este prevăzută prima turnare a betonului în armătura radierului Catedralei Mântuirii Neamului.
"Mâine va avea loc primul plot de betonare. În armătură se vor turna în jur de 700 de metri cubi de beton pe grinda principală. Betonarea va începe la primele ore ale zilei şi va dura în jur de 12 ore. Betonul va fi pompat prin două pompe, una calată pe talazul din partea de nord şi una în partea de vest. Betonul se va turna de la o înălţime destul de mare până la cota minus 20 de metri", ne-a spus inginerul de la firma constructoare. Deoarece vremea s-a răcit, au fost prevăzute şi măsuri suplimentare de protecţie a betonului, atât în timpul operaţiunii de turnare, dar şi în timpul procesului de întărire. "Agregatele vor veni încălzite şi am luat şi toate măsurile de protecţie pentru ca betonarea să decurgă cum trebuie. Avem pregătite rogojini pentru protejarea betonului. Am adus patru aeroterme şi tunuri de căldură care vor accelera întărirea betonului ca să nu îngheţe. La această lucrare se va folosi un beton de clasă superioară, C40 şi C50", ne-a explicat ing. Ionuţ Gulinescu.