De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Continuă pelerinajul la Catedrala Națională
Clerici şi credincioşi s-au rugat ieri, 26 noiembrie 2018, în cadrul Sfintei Liturghii, oficiată în Catedrala Naţională cu hramurile „Înălţarea Domnului” şi „Sfântul Apostol Andrei”, edificiu ilustrativ al Centenarului Marii Uniri ce a fost sfinţit în ziua de 25 noiembrie. Slujba a fost săvârşită de un sobor de clerici din Administraţia Patriarhală, condus de arhim. Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan. După slujbă, pelerini veniţi din întreaga ţară s-au închinat în Sfântul Altar la Sfânta Masă şi au cinstit moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina.
În Catedrala Mântuirii Neamului, Sfânta Liturghie va fi săvârşită zilnic până vineri, 30 noiembrie 2018, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, când slujba va fi oficiată de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În a doua zi după sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de slujitori din cadrul Administraţiei Patriarhale. „Bucuria mare şi sfântă a sfinţirii Catedralei Naţionale se prelungeşte până la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, pentru că bucuria catedralei uneşte, de fapt, Liturghia şi simţămintele româneşti de unitate naţională. Avem aici, în Catedrala Mântuirii Neamului, în visul acesta realizat acum, bucuria de a trăi comuniunea cu Hristos pentru că taina tainelor şi bucuria bucuriilor pentru noi, credincioşii, este Sfânta Liturghie. Şi în zilele următoare se va săvârşi Sfânta Liturghie şi desigur, cununa sărbătorilor din această săptămână va fi ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, ziua de 30 noiembrie. Această sfântă ctitorie, acest dar al Bisericii pentru întregul popor român, vine şi încununează bucuriile noastre de fiecare zi cu bucuria veşnică a prezenţei lui Dumnezeu în mijlocul nostru”, ne-a declarat pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal coordonator al Publicaţiilor „Lumina” ale Patriarhiei Române.
„Vom pleca nu cu o amintire de o zi, ci de o viață”
Credincioși din întreaga țară sosesc în capitala țării pentru a vizita și a se închina în Sfântul Altar al Catedralei Mântuirii Neamului. Unul dintre grupurile de pelerini prezente ieri, 26 noiembrie, a fost cel al unor credincioși din orașul prahovean Băicoi.
„În urma colaborării dintre școală, Primărie, Casa de cultură și biserica de la Țintea din orașul Băicoi, ne-am hotărât să venim la sfânta catedrală pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu, a ne înnoi spiritual. Catedrala este impresionantă, drept pentru care Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-l binecuvânteze pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu sănătate, multă putere de muncă și să ne păstorească întru mulți și fericiți ani”, a precizat părintele paroh David Gugu, de la Parohia Țintea din orașul Băicoi, județul Prahova.
Alături de pelerinii din cartierul Țintea al orașului prahovean a fost și primarul localității. „Suntem în zile de sărbătoare pentru poporul român și de aceea am organizat un pelerinaj la Catedrala Mântuirii Neamului. Aceasta este un monument simbol pentru poporul român și spun aceasta pentru că astăzi, într-o societate divizată, era nevoie de un astfel de lucru. Știu că avem nevoie și de spitale, și de autostrăzi, dar mai înainte de toate avem nevoie să ne curățim spiritual. Evenimentul este important datorită faptului că suntem în An Centenar, iar poporul român avea nevoie de o trezire, de a deveni mai unit și de a-și aduce aminte cu mândrie și recunoștință de jertfa înaintașilor noștri”, a spus primarul Marius Constantin.
„Venirea la catedrală mi-a lăsat o impresie deosebită, pentru că s-au făcut lucruri frumoase. Este o trăire pe care am să o povestesc și de aici înainte celor care vor să audă despre acest dar frumos pe care poporul român l-a făcut înaintea Domnului”, a precizat Robert Stoica, șef birou „Cultură. Bibliotecă. Sport” din cadrul Casei de cultură din Băicoi.
În grupul de pelerini au fost prezenți și elevi de la Școala Gimnazială Țintea, care au fost însoțiți de cadre didactice. „Este o zi unică și sunt emoționată pentru că personal nu mi-am imaginat că o clădire poate să îmi transmită o asemenea emoție și sunt convinsă că ea vine de la Dumnezeu. Vom pleca nu cu o amintire de o zi, ci de o viață, pe care o vom transmite și celorlalți copii care nu au putut fi alături de noi astăzi, și fiilor noștri și poate altor generații”, a mărturisit Silvia Constantin, profesor coordonator al Școlii Gimnaziale Țintea.
Credincioșii ortodocși (bărbați și femei) din întreaga țară se pot închina în Sfântul Altar al Catedralei Mântuirii Neamului, care rămâne deschisă și pe timpul nopții până în ziua de joi, 29 noiembrie, după-amiază.