Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cooperarea dintre Stat şi Biserică
Clubul Social-Democrat din judeţul Timiş a organizat joi, 14 aprilie, în sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean Timiş, o dezbatere cu tema "Parteneriatul Stat - Biserică".
Subiectul întâlnirii a fost analiza proiectului de lege privind parteneriatul Stat - Culte în domeniul social, aflat în proces de dezbatere în Parlamentul României. Evenimentul a întrunit oficialităţi din conducerea judeţului Timiş, a municipiului Timişoara, oameni de cultură, profesori şi ziarişti. Moderatorul dezbaterii a fost prof. dr. ing. Petru Andea, lider al Grupului de Rugăciune din Parlamentul României. Din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, a participat la această întâlnire Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, care, în cuvântul rostit cu acest prilej, a subliniat faptul că Biserica Ortodoxă Română este implicată în asistenţa socială, oferind servicii tuturor persoanelor aflate în dificultate, independent de apartenenţă religioasă şi naţionalitate. De asemenea, ierarhul a menţionat că Biserica nu este un concurent al Statului, ci cooperează pentru binele tuturor cetăţenilor, iar Patriarhia Română nu a solicitat această lege şi nu a avut această iniţiativă, ci iniţiativa a aparţinut unui grup de 50 de parlamentari. În acelaşi timp, Preasfinţia Sa a specificat că trebuie văzut modul în care se poate face finanţarea, pentru că din Fondurile Europene structurale, Biserica, pe proiectele pe care le aplică, primeşte finanţare de 98% din valoarea proiectului, contribuind cu 2% din fondurile proprii. În cadrul evenimentului, au mai avut susţineri în plen prof. dr. Cornel Petroman, directorul Liceului Pedagogic "Carmen Sylva", Adam Crăciunescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Sorin Grindeanu, viceprimar al municipiului Timişoara, conf. dr. Nicolae Morar, şeful Catedrei de teologie ortodoxă din cadrul Universităţii de Vest. Sorin Grindeanu, viceprimarul municipiului Timişoara, referitor la parteneriatul existent între Primăria şi Arhiepiscopia Timişoarei, a menţionat următoarele: "Cred că în orice societate Primăria şi Biserica sunt componentele cele mai apropiate de cetăţean, una menită să se ocupe de nevoile imediate, de tip material, iar cealaltă, de cele spirituale. Este absolut necesar ca ambele să funcţioneze împreună şi într-un parteneriat cât mai strâns". În prezentarea sa, prof. dr. Cornel Petroman a evidenţiat dorinţa ca această conlucrare a Statului cu Biserica să se extindă pentru rezolvarea multor probleme sociale, educaţionale şi de altă natură existente în prezent. "Sper însă că nu va exista situaţia în care Statul să renunţe la principalele lui obligaţii, transferându-le Bisericii. Biserica este în situaţia de a fi un bun cooperant, un bun partener în toate situaţiile arătate, dar singură nu va putea să facă lucrul acesta", a mai spus prof. dr. Cornel Petroman.