De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Copiii, bineveniţi la activităţile de la Parohia „Naşterea Domnului“, Cluj-Napoca
La Parohia Ortodoxă Română „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, elevii de la Şcoala „Constantin Brâncuşi“, condusă de prof. Eugenia Marcu, însoţiţi de învăţătoarea Dana Apostoaie şi de profesoara de religie Daniela Necula, au participat săptămâna trecută la mai multe activităţi cuprinse în parteneriatul încheiat în anul şcolar 2013-2014 între cele două instituţii.
Luni, 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, copiii au participat, în timpul orei de religie, la Sfânta Liturghie şi au rostit Crezul, însoţiţi fiind de profesoara de religie Daniela Necula. Cu această ocazie, părintele Nicolae Buda le-a vorbit cu emoţie tuturor celor din biserică, dar mai ales elevilor despre această sfântă, ale cărei sfinte moaşte se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, model de curăţie sufletească, cuminţenie, smerenie, dărnicie pentru copii şi pentru toţi oamenii.
Apoi, activităţile de la biserică au continuat în următoarele zile, când, în calitate de mici grădinari, elevii îndrumaţi de Lenuţa Chiş, inginer horticol, profesor la Cercul de Horticultură de la Palatul Copiilor, au participat, după ce s-au închinat în sfântul lăcaş, la cursuri practice de grădinărit în spaţiul verde din jurul bisericii, unde au îngrijit plantele şi spaţiul verde.
Între Parohia „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca şi unităţile de învăţământ din zona apropiată bisericii, există de câţiva ani mai multe parteneriate.
Prin aceste proiecte se aşază la loc de cinste educarea preşcolarilor şi a elevilor, în spiritul valorilor moral-creştine: iubirea de aproapele, împlinirea de fapte bune, respectarea părinţilor şi a celorlalţi. De asemenea, se urmăreşte formarea atitudinii de respect faţă de sărbătorile creştine, de biserică şi faţă de slujitorii ei, dezvoltarea capacităţii de a interacţiona cu alţi copii şi cu adulţii, formarea şi dezvoltarea trăsăturilor pozitive de caracter: prietenie, respect, politeţe, ajutor reciproc, omenie, dărnicie. În cadrul acestor parteneriate, elevii participă la slujbele bisericii, la agape, la începutul fiecărui post, au loc întâlniri cu preoţii care le oferă un cuvânt de învăţătură, la capela şcolii sau în biserică. Copiii îi cinstesc pe sfinţi, care se constituie în adevărate modele pentru ei, participă la concursuri, programe literar-religioase, seri literare, întâlniri între generaţii, întâlniri cu oameni din parohie care, prin credinţă, au depăşit greutăţile vieţii, la activităţi filantropice, expoziţii.